Menu

Képzőművészeti alkotás, vagy a víz természetes alakja?
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.02.27.

Szeretnénk kikérni a lakosság véleményét, egy újabb tervvel, egy újabb szemlélettel kapcsolatban. Az eddigi három, már zsűrizett újpalotai szökőkút terv mellett egy negyedik elképzelés is elkerült a Hivatalhoz.

A városokat járva köztereken, középületekben, de bevásárló központokban is egyre gyakrabban találkozunk látványos szökőkutakkal. Csodáljuk kialakításukat, órákig is elnézzük a víz játékát. Miért ne adjunk lehetőséget Újpalota lakóközössége számára is egy a parkba illő, klasszikus kialakítású, a közteret még hangulatosabbá tévő vízarchitektúra kialakítására? A szökőkút közepén 5 db különböző magasságú habos vízoszlopot létrehozó fúvókát helyeznénk el, melyek egy központi program szerint folyamatosan változtatják magasságukat. A medence belső átmérője 6,5m, így egy 30 m2 -es vízfelületet kapunk, mely egész évben kellemes „mikroklímát” biztosít a park központi részén pihenőknek. A medence és a térburkolat közötti 1,5 méteres sávot egynyári virágok szegélyeznék, melyek még hangulatosabbá tennék a tér arculatát.
A kialakításra kerülő szökőkút egyik legfontosabb eleme a vízgépészet. A vízgépészet része a fúvókák optimális működéséhez szükséges vízmennyiséget és nyomást előállító szivattyú, a visszakeringtetett víz mechanikai szűrését biztosító szűrőberendezés, továbbá a medence vízszintjét ellenőrző szondaegység és az általa vezérelt automata feltöltő rendszer, ami a párolgási és egyéb veszteségek folyamatos pótlását biztosítja. Természetesen fontos még a rendszer folyamatos vegyszeradagolása, ami az algamentesítést és a fertőtlenítést biztosítja.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek a gyakran megcsodált vízi színjátékok nem gombnyomásra, hanem egy miniszámítógép vezérlésével működnek, az egyes szökőkutak részére írt saját program alapján. Ezt a PLC mint egy láthatatlan, elektromos karmester vezényli a fúvókákat, hogy nekünk mindig a legszebb arcát mutathassa az örökké változó csoda: a víz.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek