Menu

Képzés kismamáknak

2013.01.16.

Két csoportban összesen huszonnégy kismama vett részt a Csokonai Művelődési
Központban tartott képzésen 2011 őszén, amelynek célja volt, hogy segítse az anyukákat újból beilleszkedni a munka világába. A program mostani szakaszában, amely a Kismamák munkába visszatérését segítő képzés címet viseli, a korábban akkreditált képzést ismétlik meg a fiatal anyukáknak.
Polyák Edit projektmenedzsert az új programmal kapcsolatban kérdeztük.

– Milyen végzettségű szakemberek segítenek az anyukáknak?
– A mentálhigiénés szakemberektől kezdve a gyerekorvoson, szociális munkáson keresztül egészen az elhelyezkedési tanácsadóig számos szakember részt vesz a projektben.
– A felmerülő kérdéseket átbeszélik a kismamákkal a százórás programon, melynek keretében hetven órában személyes konzultáción vesznek részt hetente két alkalommal, hétfőn és csütörtökön 9 és fél 1 óra között az anyukák. A harminc órában pedig távoktatás formájában az internetre, egy úgynevezett e-learning felületre feltöltött teszteket, feladatokat kell megoldaniuk a kismamáknak.
– Vannak-e külön tantárgyak?
– A programban nem tantárgyak, hanem témák szerepelnek. A képzés „eset-megbeszélésre” épülő csoportmunka, épp ezért az oktatók nem előadást tartanak. Ezzel együtt az adott témakörben tudják, hogy honnan hova szeretnének eljutni. A témák között jogi ismeretek, szociális ellátási lehetőségek, álláskeresési tréning épp úgy szerepel, mint a háztartásszervezés.
A résztvevők mentálhigiénés szakembertől például az önérvényesítés, a konfliktuskezelés területén kaphatnak tanácsot.
– A december végén indult képzésen hányan vehetnek részt?
– Maximum tíz fő vehet részt a programon, jelenleg hétfős a csoport, tehát van még hely. Azért ilyen kis létszámú a csoport, mert nagyon bensőségesnek kell lenniük az összejöveteleknek, hogy mindenki tudjon beszélni a többiek előtt a mindennapi problémáiról, legyen szó akár a család életéről, akár a munkahelyi gondokról.
– Meddig lehet még jelentkezni?
– A január 14-ével kezdődő héten még várjuk a jelentkezéseket a Csokonai
Művelődési Központban a 307-6191-es telefonszámon vagy e-mailen a polyak.edit@csokonaimk.hu címen.