Menu

Kenyérszegés és díjazás
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.08.27.

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kitüntetések és jutalmak átadására került sor, majd a Karácsony Benő parkban Kiss Péter kancellária miniszter és Hajdu László országgyűlési képviselő szegte meg az új kenyeret.

Mindkét helyszínen tartott ünnepen a testvérvárosok képviselői is jelen voltak: Manfred Wurm, Bécs XXIII. kerület polgármestere, a kerület díszpolgára, Berlin Marzahn-Hellersdorf kerület képviseletében dr. Manuela Schmidt, az Ifjúsági és Családi Bizottság elnöke, Norbert Lüdtke, az Ökológiai Városfejlesztés Bizottság elnöke,, Andrei Chiliman Bukarest I. kerület polgármestere, Ioana Costescu képviselő, Daniel Budurescu kabinetfőnök, Hodicska Tibor főkonzul, Platon Stelo, Maroshéviz polgármestere, Mladen Conka, Donji Kraljavec polgármester-helyettése, Anna Jencona Kassa-Nad Jazerom polgármestere, Vlasics Lajos, Tótszentmárton polgármestere.
-Márai Sándort idézve: „ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen”. Augusztus 20-a egyik legősibb magyar ünnep. Szent István király és a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. Magyarország egy új évezred küszöbén 1008 esztendővel ezelőtt csatlakozott Európához. I. István uralkodása idején minden évben augusztus 15?én, Nagyboldog-asszony napján hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot. Ekkor tartották az ún. törvénynapokat. Szent László király később úgy rendelkezett, hogy az ünnepnapot augusztus 20-án kell megtartani, amikor szentté avatták I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában 1083-ban. Szent István király élete és 4 évtizedes uralkodása az egész nemzet életét és uralkodását meghatározta. A Szent Istváni életmű vizsgálata azt mutatja, hogy az első magyar király nagy egyéniség, minden megnyilvánulásában konstruktív és reális keresztényszellemű reformer uralkodó volt. Legnagyobb politikai és történelmi érdeme a magyarság fennmaradását biztosító döntése, Európához történő csatlakozás volt. Szent Istvánban, államalapító királyunkban a magyar nemzet új életútját kijelölő alkotó egyéniséget, minden idők legnagyobb magyarját tiszteljük. Szent István örökségéhez hűen, mi magyarok életet és kultúrát teremtettünk a Kárpát-medencében, s megélhettük függetlenségünk újjászületését- hangzottak el a bevezető gondolatok, majd elismerések átadására került sor.
– A „Pro Palota” díj Rákospalota, Pestújhely, Újpalota korszerű városképének hagyományőrző módon történő kialakítása, a városrész infrastrukturális ellátása, a lakóhelyi környezet és közérzet fejlesztése, valamint javítása érdekében huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő munkásságért adományozható.
„Pro Palota” díjban részesült:
Hoffmanné Bozsik Éva, aki 1981-ben végzett a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, ezt követően 1985-ben biológiai tanári, 2006-ban a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudomány Karán minőségbiztosítási képesítést szerzett. 1989 óta dolgozik a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda intézményben. Az általános iskola alsó tagozat munkaközösség vezetőjének választották. Néhány éve az igazgatótanács elnöki feladatait látja el, valamint az iskolai minőségirányítási csoport vezetője. Kiváló tanítói munkáját nagy szakmai igényességgel, odaadással, lelkiismeretesen végzi.
A gyermek iránti szeretet, tisztelet, a pedagógus pálya iránti elhivatottság jellemzi. Munkájában kiemelt szerepet kap az önálló tanulásra, ismeretszerzésre szoktatás, a tanulás tanítása, valamint a környezetvédelemre nevelés. Rákospalotai lakosként családi házának környezete példaértékű, kertje az utca dísze.

Kiss Sándorné, aki 1980-tól lakik a XV. kerületi Drégelyvár utcában. Nyugdíjaztatása előtt a Budapesti Finomkötöttáru Gyár szállítási osztályán dolgozott. 1985-ben ment nyugdíjba. Nyugdíjas éveit továbbra is aktívan tölti.
A Drégelyvár utca 45-50. számú Társasház Intéző Bizottságának 1994 óta tagja, majd 1995-től a Koordinációs Bizottság elnöke. 2003-tól az Intéző Bizottság elnöke, közös képviselő. A társasház 258 lakásból áll. Tevékenysége során a társasház gépészete, vezetékrendszere, liftjei megújultak. A panelfuga- és tetőszigetelést, lépcsőházak festését, a burkolat és a felszálló vezetékek cseréjét, a pince vízvezeték rendszerét és a villamossági vezeték felújítását végezték el. Önkormányzati pályázatokon eddig 4 alkalommal nyertek kamatmentes kölcsönt, amellyel a társasház saját forrásával együtt fedezni tudják a kivitelezési munkákat. Az Ő nevéhez kötődik a stabil elszámolás megteremtése, a társasház érdekében felelősséggel dolgozó közösség kialakítása, vezetése példaértékű a kerületi társasházak körében.

Székely István, aki 1966 óta XV. kerületi lakos. 1965 és 1970 között szakoktató.
1970 óta vállalkozó. 1989 óta üzemelteti családi vállalkozásban a Nyírpalota u. 2. szám alatti festék, vegyi áru, vasáru, barkács üzletét. Az üzlet jó színvonalú áruválasztékot biztosít hosszú ideje az Újpalotai és Pestújhelyi vásárlók részére. Az üzlet belső elrendezése, kultúráltsága színvonalas. Külső környezetét folyamatosan ápolja. Közösségi ember. Alapítója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XV. kerületi tagcsoportjának és hasznos tajga az elnökségnek. Kiskereskedők érdekképviselője. A sport nagy támogatója. Folyamatosan támogatja adományokkal a nyugdíjasokat és különböző gyermekintézményeket.

A ?Kerület Jövőjéért? díj a Budapest Főváros XV. kerület fejlődése, valamint polgárainak érdekében kifejtett példamutató és szakmailag kimagaslónak értékelhető tevékenységért adományozható különböző területeken.

„Kerület Jövőjéért” díjban részesült
Bodorné Farkas Zsuzsanna, aki több mint harminc éve közismert személyisége a kerületnek. 1974-től a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ és jogelődjének pedagógusa és tisztségviselője volt nyugdíjba vonulásáig. Gyógypedagógiai végzettsége és veleszületett pedagógusi vénája mindig olyan területre vezette, ahol segítségre szoruló gyereket vagy felnőttet talált. Először, mint tanár, majd később, mint gyermekvédelmi felelős, a szakiskola gyakorlati oktatás vezetője, és végül, mint intézményegység-vezető munkálkodott. Napjainkban is, a kerületi Gyámhivatal hivatásos gondnoka, a rászorulók segítője, képviselője.
Az elvekért és embertársaiért kiálló személyiség. 1986 óta a XV. kerület Pedagógus Szakszervezetének titkára és az Önkormányzati Érdekegyeztető Tanács képviselőjeként tevékenykedett.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XV. kerületi tagcsoportja, amely 1994-ben alakult. Jelenleg 276 önkéntes kamarai taggal rendelkezik. Mint közhasznú szervezet, legfontosabb feladatának a vállalkozók tájékoztatását, érdekképviseletét tekinti. Rendszeresen szakmai fórumokat, bemutatókat, pályaválasztási tanácsadást szervez. Az önkormányzat képviselő-testületét és a bizottságok munkáját szakmai véleményével, javaslataival segíti. A tagcsoport meghatározó szervezője a Budapesti Kamara Napoknak és az önkormányzattal közösen rendezett „Palota Randevú” című hagyományos szakmai és kulturális tömegrendezvénynek. Állandó és befolyásos szereplője a civil rendezvényeknek, tanácskozásoknak. Az önkormányzattal együttműködési megállapodása van. Jó kapcsolatot épített ki a kerületi civil szervezetekkel és a Budapesti Kamarával, kerületi tagcsoportokkal, szakmai tagozatokkal.

Gáncs Péter, aki 26 éve kerületünk vállalkozója. Szolgálatkész kereskedőként gondoskodik a kerületben élők vas- és műszaki, illetve lakás felszerelési cikkek, szerszámok minél szélesebb körű ellátásáról. Vállalkozását folyamatosan fejleszti, a ?Péter Vas- Műszaki Kereskedés?? a Rákos úton kiemelkedő színvonalas üzlet. Tagja a kerületi ipartestületnek. Vállalkozóként rendszeresen támogatja az óvodák és iskolák gyermekeit, a hátrányos helyzetű családokat, a Csokonai Művelődési Házat, a kerületi Vöröskereszt szervezetét. Szívügyének tekinti a jövő kereskedőinek támogatását, ezért egy fő kereskedelmi szakközépiskolás diák részére havi 10.000.- Ft-os tanulmányi ösztöndíjat biztosít. Kereskedői és karitatív tevékenysége példaértékű.

Veress János százados őrsparancsnok, aki tizenhetedik éve rendőr, hét éve teljesít szolgálatot kerületünkben, mint az újpalotai őrs parancsnoka. Jól felkészült, kiváló elméleti, gyakorlati ismeretekkel rendelkezik. Őrsparancsnoki feladata ellátásában bizonyította szervezői, vezetői, parancsnoki képességeit. Rendkívüli szolgálatait nagy felelősséggel és szakértelemmel látja el időt, fáradtságot nem ismerve. Megbízható, jó rendőr, bajtársai, beosztottjai szeretik, elismerik. Felettesei számíthatnak rá. Sokat tett és tesz a XV. kerület és Budapest közbiztonságáért.

A Palota Holding Zrt. kollektívája. A Részvénytársaság közel két évtizede kezeli az önkormányzati tulajdon mintegy húsz milliárdos vagyontest érő lakásait, helyiségeit és telkeit. Jelentős szerepe van a városrendezés alakulásában, az ingatlanokat felújítja, illetve az amortizálódott épületeket lebontja, komfortosítja a lakásokat, tisztán tartja a hozzá tartozó földterületeket. Ezzel hozzájárul a szebb városkép kialakításához. Nyereségesen működik, a megújult vezetés számos megvalósítható javaslatot ad, ezáltal pozitívan befolyásolja az önkormányzati gazdálkodás és városrendezés helyzetét.

Dr. Turcsányi Miklós, aki 1997 óta dolgozik hivatalunkban. Kezdetben a Pénzügyi és Költségvetési Iroda Adócsoport vezetője, majd 1999-től az Adóügyi Osztály osztályvezetője. Feladatai közé tartozik a hivatal költségvetési rendelete alapján az adóbevétel teljesítése, az adóhatósági és végrehajtási munka irányítása és szervezése. Az adóhatósági munkája során a hivatal érdekeit a jogos igények mindenkori érvényre juttatása mellett képviseli. A központi és helyi adók teljesítésében nagy szerepet vállal, melynek eredménye, hogy az éves költségvetésben tervezett bevételek rendelkezésre állnak, az adóbevételek biztosítása nagyban hozzájárul az önkormányzat stabil működéséhez. Szakmai munkája magasabb színvonalon történő ellátása érdekében 2002-ben jogász képesítést szerzett. Munkáját szakértelemmel, lelkiismeretesen végzi, munkatársaival jó kapcsolatot alakított ki.

Az ünnepségen hangzott el az a bejelentés, mely szerint az önkormányzati miniszter az állami ünnep alkalmából a XV. kerület fejlődése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Ambrus János részére ?A Köz Szolgálatáért Érdemjel? kitüntetés ezüst fokozatát adományozta, melynek átadására 2008. augusztus 18-án az Önkormányzati Minisztériumban került sor.
Az önkormányzati miniszter nyugállománya vonulása alkalmából és 40 éves színvonalas munkája elismeréseként Tóth Józsefné részére ?A Köz Szolgálatáért Érdemjel? kitüntetés bronz fokozatát adományozta, melynek átadására 2008. augusztus 18-án az Önkormányzati Minisztériumban került sor.
A kancelláriaminiszter a palotai hagyományok őrzésében, a néphagyományok és a magyar néptánc kultúra ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesületét és elnökét Szőcs Gábor urat ?Miniszteri Dicsérő Oklevél?-ben részesítette, melynek átadására 2008. augusztus 7-én a Parlament Gobelin-termében került sor.
Elismerést vett át Hajdu Gábor mk. ezredes, a Magyar Honvédség Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a Magyar Honvédség Folyamerői megalakulásának 160. évfordulója alkalmából, valamint Kiss Miklós, aki külföldön él, ám aki tősgyökeres palotai család leszármazottjaként a legrégebbi településrész Rákospalota várossá alakulásának 85. évforduló alkalmából elismerésben részesült, melyet akkor nem tudott átvenni,
Az önkormányzati miniszter állami ünnepünk alkalmából a XV. kerület fejlődése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Hazai Béla részére ?A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt? kitüntetés polgári tagozatát adományozta, melynek átadására 2008. augusztus 18-án az Önkormányzati Minisztériumban került sor, melyet egészségügyi állapota miatt nem tudott átvenni, ezért a kitüntetés egy későbbi időpontban kerül átadásra.
A XV. kerület Önkormányzat polgármestere augusztus 20-a alkalmából a kerület érdekében végzett tevékenységük elismeréseként az alábbi személyeket pénzjutalomban részesítiette.
A XV. kerület biztonságáért végzett kiemelkedő bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesült:
A XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársa: Babar Tamás rendőr törzszászlós , Endrekovics József rendőr főtörzsőrmester, Hoffmann Krisztina Ildikó közalkalmazott, Kővári Szilvia közalkalmazott, László Katalin közalkalmazott , Vincze Attila rendőr főtörzsőrmester Jutalomban részesült a Palotai Önvédelmi Védegylet munkatársa, Szoboszlay Ákos, a Palotai Polgárőrség munkatársa:
Vona János elnök.
A XV. kerület tűzvédelmének biztosítása érdekében végzett kiemelkedő tűz- és kárelhárítási tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesül:
Az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrségének munkatársa: Barna Imre tűzoltó főtörzsőrmester, Dávid László tűzoltó zászlós, Gyurkó Ferenc tűzoltó zászlós, Halász Tibor tűzoltó főtörzsőrmester, Mészáros György tűzoltó főtörzsőrmester, Szilágyi György tűzoltó főtörzszászlós.
Az ünnepség ezt követően a Karácsony Benő parkban folytatódott, ahol a hagyományos kenyérszegést megelőzően Kiss Péter miniszter mondott ünnepi beszédet.
– Magyarország születésnapját ünnepeljük ma. S mint minden születésnapon, meg kell emlékeznünk arról, hogy mi is az az ezer év, amely igazolja az államalapító Szent István fönnmaradó művét, igazolja a mi életünket, és igazolja az ezer év Magyarországával. Ez a születésnap az európai kereszténység vállalásával jött létre. Az akkori kor legmodernebb értékeinek felvállalásával, avval a csatlakozással, az akkori Európához való csatlakozással, amelyik a legfontosabb döntése a szentistváni államalapításnak. Most ezer évvel később, néhány évvel ezelőtt új szövetséget kötöttünk. Új szövetséget, megint csak Európával. S, ha jó a recept, jó volt ezer évig, miért is ne lenne jó, miért is ne lenne fontos a ma élő generációk számára a következő évezredre nézve. A mostani új európai együttműködés megint csak magyarokról, megint csak Magyarországról, a magyar emberekről szól. Arról szól, hogy egy sikeres erős közösségben hogyan élhetünk, élhetnek gyermekeink, unokáink, szeretteink boldogságban, minőségi jólétben. Ez az igazi törekvése mindannyiunknak. Minden születésnapon gyertyát gyújtanak, most több mint ezer gyertyaszál van a közös tortánkon, az ország tortáján. Megemlékezünk arról, hogy Magyarország itt Közép-kelet Európában képes volt az emberek teljesítménye által, a nemzet teljesítménye által nemcsak fennmaradni, hanem egy nagy közösségnek, az európai nagy közösségnek a teljesítményével, saját vállalt értékeivel többletet adni, hozományt hozni ebbe a közösségbe. Kétségtelen, hogy a haza születésnapján sokat és sokszor beszélnek a hazáról és a haza nevében. Egy biztos, hogy a haza az nem széthúzás, és nem ürügy, hogy egymásra támadjanak eltérő nézetű emberek. A haza az összefogás, a haza az együttműködés, a haza az család, az egymás sikeréért való dolgozás. Magyarországon az utóbbi években sok békétlenséggel, sokszor aggasztó szembenállással találkoztunk. Sokszor volt úgy, hogy, akik gyűlölködtek, vagy uszítók voltak, vagy követ, tojást hajigáltak, azok éppen nemzeti mivoltukra hivatkoztak, apelláltak. Magukat nevezték nemzeti erőnek, ők gondolták a nemzet erejének magukat. Ők nemzetinek sokszor azt minősítették talán, aki közébük állt. Pedig nem így van. Épp az választja el a nemzetet, aki nem odafigyel a másikra, nem békét köt kezet nyújt, hanem követ hajít. A nemzeti erők azok között vannak, az igaz hazafiak között, akik együttműködni, a másik jólétét is keresni, szóval közös teljesítménnyel szeretetben élni akarnak. Ezért tehát az elmúlt időszak tanulsága alapján úgy fogalmazok, hogy, aki a gyűlölet nevében politizál, az Szent István tanításából és életművéből nem értett meg semmit. Szent István életműve a szeretet, az együttműködés, a közös siker életműve. Ezért kell, hogy a nemzet igazi erői, akik értik Szent István művének üzenetét, fogjanak össze, vegyük kezükbe saját sorsukat, s teremtsenek megértést, sikert, békét, konszenzust a következő évezredre is. Boldog születésnapot Magyarország!- mondta Kiss Péter, majd ünnepélyesen megszegték az új kenyeret Hajdu László polgármesterrel együtt.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló