Menu

Kelmetervek, tértextilek

2005.10.30.

November 6-ig tekinthető meg Kelemen Kata iparművész kiállítása a Zsókavár Galériában, melynek megnyitóján Grencsó István játszott szaxofonon, míg a tárlatot Polgár Csaba egyetemi tanár nyitotta meg.

Amint a megnyitón elhangzott Polgár Csaba a tanára volt az 1977-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola textil szakán, a nyomott anyag szakcsoportban végzett jelenleg kiállító iparművésznek. A személyes élményeket követően az egyetemi tanár a tanítvány műveiről alkotott benyomásairól beszélt.
-A posztfémekkel kapcsolatban 14-féle csoportot különböztetünk meg, ám általában egy személy élete során 5-6 posztfém csoportot észlel. Ilyen posztfém csoportok átlagon felüli észlelésére a képzőművészek és a pilóták képesek csak. Ez valamit jelent. Például a spirál egy abszolút posztfém és itt bármelyik műre nézek, amelyeknek a motivációjához tudom, hogy van másnak is köze, inspirációja, mégis ez valahogy engem megfogott. Úgy érzékelem, ez a dolog Kati esetében számomra ezt jelenti.
Kelemen Kata munkavilága sokrétű és sajátos, de ez a posztfémes spirál, mint motívum, lehetőségeit, megjelenítési formáit mutatja nagy méretű textíliákon – mondta többek között Polgár Csaba.
Ezt követően a tanár úr néhány alkotásról, műről beszélt részletesebben, például az alkotó az ősi kultúrák, a szellemi kultúrák világával való kapcsolódásáról, a művészetében jelenlévő mitikus világról.
A megnyitó végén ismét Grencsó István szaxofon improvizációját hallhatta a közönség, majd mindenki útnak indult, hogy a kelmék, tértextilek világával ismerkedhessen meg az alkotásokon keresztül.