Menu

Polgármesteri közlemény

2017.08.23.

 

 

Tisztelt Képviselő Társam!

A 2017. augusztus 22-én 16 órára, illetve 16.30-ra összehívott rendkívüli testületi ülésen ismételten a képviselők elé kerül a kerületünkben dolgozó közalkalmazottak bérkiegészítéséről szóló előterjesztés.

A korábbi, határozatképtelenség miatt elnapolt testületi ülés napirendjén szerepelt az Önkormányzat 2017. évi költségvetésének II. módosítására vonatkozó 2/47-150/2/2017. ikt. számú előterjesztésem. Ennek értelmében az önkormányzati költségvetési szerveknél dolgozó, nem vezető beosztású munkavállalók részére a 2017. július 1-jétől 2017. december 31-ig tartó időszakra havi bruttó 10 ezer forint fenntartói kereset-kiegészítés biztosítására tettem javaslatot.

Az eredeti előterjesztésben a többletjuttatást két forrásból fedeztük volna. Egyrészt a Kormányzat által a települési önkormányzatok 2017. évi kötelező minimálbér- és garantált bérminimum-emelése miatti kompenzáció céljára biztosított mintegy 21,7 millió forintos központi támogatásából, másrészt a 2017. évben fel nem használt, felhalmozási célú előirányzatok terhére az önkormányzati pályázatok önrészére biztosított több mint 47 milliós összegből. A javaslatomat a Képviselő-testület többsége nem támogatta, azzal az indokkal, miszerint nem javasolt felhalmozási célú irányzatokat működési célú kiadásokra fordítani.

Az előterjesztés kiküldése óta eltelt időszakban a 2017. évi bérrendezéshez nyújtott központi költségvetési támogatások azonban lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kerületi közalkalmazottaink kereset-kiegészítését más módon finanszírozzuk. A Magyar Államkincstár ugyanis 2017. július 24-én arról értesítette Önkormányzatunkat, hogy a központi költségvetés az óvodákban dolgozó, középfokú végzettségű pedagógusok munkáját segítő alkalmazottak körére vonatkozóan további, közel 49 millió forint kompenzációt nyújt a 2017. évi kötelező minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel kapcsolatos önkormányzati kiadások csökkentéséhez.

A korábbi, majd 21,7 milliós összeggel együtt a Kormányzat így összesen mintegy 70,7 milliós Ft támogatást nyújt Önkormányzatunk részére, amit egyébként nem is költhetnénk más célra. Ez a plusztámogatás egyúttal különösen jó hír Önkormányzatunknak: azt jelenti, hogy a kormányzati támogatás teljes egészében fedezi a javasolt kereset-kiegészítés költségét. Ennek köszönhetően Önkormányzatunknak egyetlen forinttal sem kell saját forrásból kiegészítenie a tervezett javaslat finanszírozásának költségét.

A kerületünkben élő családok, idős lakótársaink, gyermekeink és unokáink, a fogyatékossággal élők és hajléktalan sorstársaink számára nyújtott színvonalas és kiegyensúlyozott közszolgáltatások a kerületünkben dolgozó közalkalmazottaink lelkiismeretes és elhivatott munkájának köszönhető. A bölcsődéinkben és óvodáinkban hivatásukat teljesítő gondozók, óvónők, dadusok, a kerületi idősgondozásban és egészségügyi ellátásban munkájukat végzők, valamint a fogyatékossággal élők gondozásával és fejlesztésével foglalkozó munkatársak, a kerületi szociális gondozásban és a hajléktalan-ellátásban helyt álló szakemberek számára komoly anyagi segítséget jelentene ez a plusztámogatás.

A minimálbér-emelésre az idei költségvetésünkben 211 millió forint többletpénzt fizettünk ki a kerületben dolgozó közalkalmazottainknak. Rákospalota, Pestújhely és Újpalota közösségének meghatározó szereplőiként, hivatásukat példaértékűen teljesítő szakemberként és becsülettel dolgozó munkavállalóként a kerület valamennyi közalkalmazottja megérdemli ezt az egyszeri, pótlólagos juttatást.

A XV. kerület felelős vezetőjeként továbbra is meggyőződésem: vannak olyan ügyek, amelyek minden esetben felülírják a kerület Képviselő-testületében meglévő vitákat, és a politikai csatározásokat. Biztos vagyok benne, hogy politikai meggyőződéstől és pártállástól függetlenül a Képviselő-testület valamennyi tagjának mindig, minden körülmények között a kerületünkben élők érdekeit kell szolgálnia.

Az augusztus 22-i rendkívüli testületi üléseken számítok Képviselő úr/Asszony részvételére és támogatására!

Budapest, 2017. augusztus 21.

Üdvözlettel:

Hajdu László s.k.

polgármester