Menu

Katonafiúkat neveltek

2005.05.08.

Április 28-án a Honvédelmi Minisztérium anyák napja alkalmából a korábbi hagyományokat folytatva köszöntötte azokat az édesanyákat, akik öt vagy ennél több katonafiút neveltek fel.

1974 óta kerül sor erre az ünnepségre, s így 1989-ig 852 édesanya vehette át a Haza Szolgálatáért kitüntetés különböző fokozatait, majd 1990 óta 2106 édesanya kapta meg a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka, a vezérkari főnök oklevelét és pénzjutalmát, az elismerés új formáját.
Az idei anyák napja alkalmából Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 32 édesanyát részesített pénzjutalomban, s közülük huszonketten a központi ünnepségen vehették át az elismerést. Az ünnepségen Rák Kati és O. Szabó István művészek előadása után Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára köszöntötte a meghívottakat, s méltatta azt az áldozatos, s példaadó tevékenységet, amellyel gyermekeiket felnevelték az édesanyák, majd a haza szolgálatára adták őket. Az államtitkár szavait követően Iváncsik Imre és Mikita János mérnök altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese adta át az elismeréseket, így többek között a XV. kerületben élő Baranyi Pálné Balogh Magdolnának, aki öt gyermeket nevelt fel. A 65 éves édesanya a következő szavakkal díszített elismerő oklevelet vehette át:
„Baranyi Pálné úrhölgynek
Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki Önnek, hogy gyermekeit szeretetben és tisztességben ; kötelességtudó, hazáját szerető, hűséggel szolgáló férfiakká nevelte.
Budapest 2005. Anyák napján
Havril András, vezér ezredes (Honvéd Vezérkar főnök)
Juhász Ferenc (Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere)”