Menu

Karácsonyi ünnepség az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekeknek

2005.12.09.

December 8-án délután a kerületi önkormányzat, a gyámhivatal, a Szociális és Egészségügyi Osztály valamint a Polgármesteri titkárság szervezésében – az előző évekhez hasonlóan kerületi illetőségű állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek részére karácsonyi ünnepséget szervezett.

Az önkormányzat Dísztermében az egybegyűlteket először Vargáné Kalán Ilona, a Gyámhivatal vezetője üdvözölte, majd Hajdu László polgármester köszöntötte a gyermekeket, a velük érkező, s róluk gondoskodó felnőtteket. Elmondta, hogy ebben a Díszteremben most minden résztvevő a vendégeket ünnepli, azokat a gyerekeket, akik hivatalosan a XV. kerület lakói, ám nevelőszüleik illetve gyermekotthonban történt elhelyezésük révén szerte az országban laknak.
-Ez egy nagy családi ünnep, érezzétek otthon magatokat! -mondta a polgármester.
A megnyitó szavakat követően a Kaláka együttes betlehemes koncertjével szórakoztatta a meghívott gyermekeket. Már érkezésük is különleges volt, hiszen egy nagyszalontai betlehemes dallal érkeztek, majd felcsendültek József Attila verssorai, svéd, cseh, német, francia versek megzenésített változatai, amelyek mind-mind a karácsonyvárásról, az adventről szóltak. A közel háromnegyed órás előadás közben többször dalra fakasztották az együttes tagjai a közönséget, így együtt zengett többek között a karácsony dicsérete: „Ő fényességes, ő békességes, ő dicsőséges karácsony”, valamint az „Idvézlégy kis Jézuska” című dal. Major Gábor, Becze Gábor, Gryllus Dániel és Radványi Balázs igazi kellemes karácsonyi hangulatot varázsolt a terembe, majd mint ahogy jöttek, egy betlehemi dallal távoztak a teremből.
Az ünnepi műsor után Podmaniczky Elek, a „Lehetőség a rászorulóknak” Alapítvány kuratóriumi elnöke tíz főnek, Gyurcsánszky János az „Alapítvány a Holnapért” Alapítvány kuratóriumi elnöke szintén tíz főnek adott át 10-10 ezer forintos jutalmat az alapítványok nevében. Ebben az ajándékozásban azok a gyerekek részesültek, akik jó magaviseletükkel, jó tanulmányi eredményükkel, valamint valamilyen különleges tevékenységükkel rászolgáltak e jutalomra.
Nyilas Karcsika, a Fővárosi Önkormányzat oroszlányi gyermekotthonának lakója az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek részéről köszöntötte az ajándékozókat, majd egy mesét (Páskándi Géza: A ravasz egér) mondott el és a Hull a pelyhes fehér hó című dalt trombitán adta elő.
A program utolsó részeként Király Csaba alpolgármester az önkormányzat ajándékait adta át minden gyermeknek, akik karácsonyi ajándékcsomagot kaptak, továbbá az önkormányzat Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottságának döntése alapján 10.000.-Ft-os pénzbeli támogatásban részesültek, amelyet karácsonyi ajándék vásárlására fordíthatnak.