Menu

Karácsony előtt segítettek a kupakok

2019.12.13.

Csütörtökön átadták az Öthét Egyesület “Gyűjts az életért” programjának újabb adományait két rászoruló XV. kerületi családnak.

Kupakátadás – nevezte át kedves „sajtóhibával” Németh Angéla polgármester a “Gyűjts az életért” akció legújabb eseményét. Valóban, nem kupakokat adnak át ilyenkor, hanem összegyűjtött kupapakokból és felajánlott adományokból származó pénzbeli és tárgyi ajándékokat, de ahogy a polgámester is megjegyezte, ez az átnevezés  jól jellemzi az esemény kedvességét.

Környezettudatosság és odafigyelés

Az Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért (Ö.T.H.É.T.) Egyesület ugyanis összekapcsolta a rászorulók megsegítését és környezettudatosságot, így a műanyag kupakok a szemét helyett az újrahasznosításban landolnak, az értük érkező összeg pedig rendszeresen oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá. A műanyag kupakok gyűjtése mellett pénzadománnyal is lehet segíteni a támogatott családokat a programban, amelyhez a kerület számos cége mellett sok magánember is csatlakozott.

Az esemény fővédnöke Cserdiné Németh Angéla polgármester, aki arról beszélt, az öt éve tartó akció ismétlődő alkalmain már nem tud újat mondani. De nem is akar mást mondani, mint azt: „Öröm, hogy tudunk adni”. Köszönetet mondott a támogatóknak, a szervező Öthétnek, és a segítséghez jutó családoknak is azért, hogy voltak bátrak segítséget kérni és vállalják a helyi nyilvánosság előtt az adományok átvételét.

Mint ismert, a támogatandó családokat a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztálya választja ki.

Rajtuk segítenek

Csütörtökön két újabb, a kerületben élő, rászoruló családnak adta át adományait Makai Ferenc, az Öthét vezetője. A Polgármesteri Hivatal dísztermében tartott ünnepségen ott voltak a “Gyűjts az életért” kampányhoz csatlakozó cégek képviselői is, a polgármester mellett Tóth Veronika és Tóth Imre alpolgármester,  valamint Szilvágyi László képviselő is részt vett – és természetesen az adományozottak.

A decemberi két adományozott két egyaránt hattagú, újpalotai család volt, egyiküknél már úton van az ötödik kicsi is, a másik családnál az egyik gyermek súlyosan beteg. Makai Ferenc bemutatta a következő két családot is, akiknek gyűjteni fognak: egy özvegyasszonyt, aki felnőtt, sérült fiával él, valamint egy háromfős családot, ahol a férfi ápolja mozgássérült élettársát.

A csütörtöki esemény szép pillanata volt amikor dr. Németh Péter a RÁTE képviseletében két kedves adományt is átnyújtott: Nagy Lajosné bohócokat szeret varrni és ebből kaptak a kisgyerekes családok, Hincz Jenő és felesége pedig 9-9 ezer forintos rezsiutalványukat ajánlotta fel.

Ők segítenek

A Gyűjts az Életért! program támogatói: Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata, Répszolg Kft., Palota Security Kft., Tesco, Újpalotai Piac-Csapi-15 Kft., RÁTE, Pál Autóház, Magyar Vöröskereszt XV. kerületi szervezete, Fejlődés Rákospalotáért Egyesület, Hörpentő Klub, Nádas-tó Önkiszolgáló étterem, Fővárosi Szabó Erviny Könyvtár, Időseket Segítő Szolgálat – Nappali Ellátás tagjai, valamint Hajdu László országgyűlési képviselő, Tóth Imre alpolgármester, Legárd Krisztián képviselő, Tóth Veronika alpolgármester.

Fotók: Nagy Botond/XV Média