Menu

Kanizsa üzenete
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.10.09.

Október 7-én a FSZEK Eötvös Könyvtára és a Krúdy Kör közös szervezésében különleges rendezvényre került sor. A Családi Könyvtári Nap és az Európa Kultúra Napja alkalmából „Kanizsa üzenete” címmel a Nagykanizsáról érkező festőművész Solymos K. Gabriella és Riersch Zoltán, újságíró, költő író, szerkesztő hozta el a kanizsai szép tájat, a költő pedig a szép költői szavakban a zalai emberek gondolkodását, érzelmi világát- számolt be a rendezvényről Kanizsa József író, költő, a Krúdy Kör titkára, a Magyar Kultúra Lovagja.

-A program elején beszéltem a család összetartó erejéről, hiszen én magam is két gyermek édesapja, nagypapa, könyveket olvasó, és könyveket kiadó ember vagyok. Riersch Zoltán öt gyermekes édesapa, és 10 unoka nagypapája. Ezután megemlékeztem a 161 évvel ezelőtt Aradon kivégzett aradi vértanúk emlékéről. Az Európa Kultúra Napja jelentőségéről. Riersch Zoltán pár gondolattal bemutatta, mint tanítványt is Solymos K. Gabriella tanár-festőművészt, aki alig tíz éve foglalkozik a grafikákkal, a festészettel, miután Riersch Zoltán felfigyelt rá. A festészetet és a költészet közötti kapcsolatot áthidalva Nagy Bálint és Salis Julien Priscilla, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium diákjai egy-egy verset mondtak el, majd beszélgettem Solymos K. Gabriellával, akitől megtudtuk, hogy már gyermekkorában is rajzolt, festett, de az egyetem, majd a családanyai gondok lefoglalták. Az utóbbi évtizedben kezdett el újra rajzolgatni, akvarelleket festeget, s ezt látta meg Riersch Zoltán, aki nagyon is jónak, értékelhető művészi műnek, alkotásnak találta a munkákat. Kérte, hogy folytassa, és vigye tökéletességre az elképzeléseit. Jelenleg mintegy 20 nagyon szépen kimunkált grafikai alkotás és ugyanennyi festmény -virág, táj- található a könyvtár falain. A lobbanékony, azonnal robbanó lelkű grafikus, festőnő nagyon finom rajzolatokkal, és az ecsetnél pedig finom színekkel dolgozik. Nem kirívó, rikító színekkel varázsolja el a festmény előtt álló látogatót. Kérésemre felolvasta az édesapjához írt versét, amire nagy tapsot kapott. Csak gratulálni tudtam a mértanilag is jól megszerkesztett képek megalkotásához, kidolgozottságához, szépségéhez.
A beszélgetés előtt Riersch Zoltán versei hangzottak el Solymos K. Gabriella tolmácsolásában, -aki kiváló versmondó is-, hogy ismerje meg a közönség a költő lelkivilágát. Riersch Zoltán, mint gyakorló újságíró nyitott szemmel jár a világban, a környezetét jól feltérképezve, az ottani emberi világot, gondolkodásmódot adja vissza írásaiban. Prózai írásai mint egy miniatűrök, egypercesek adják vissza azt a környezetet, ahol élt, vagy ahol jelenleg él, a hétköznapok pillanatait, világát.
A versei a meditatív ember gondolkodásmódját jeleníti meg akár szabad versben, vagy próza-versben, de jól tud bánni a klasszikus verstannal, szépek a kidolgozott versei is, és fontos a mondanivaló, hogy milyen költői eszközöket használ a szövegében, hogy hogyan adja át az a lobbanékony belső feszültséget, ami a lelkében van. Az eddig 10 kötetes költő újabb köteteken dolgozik. Legközelebb a szerelemes verseit jelenteti meg, talán a 2011-ben tartandó Ünnepi Könyvhétre és ezt is Koncz Eta Krúdy-díjas festőművész fogja illusztrálni- tudtuk meg a szerzőtől- számolt be a jól sikerült programról Kanizsa József.

Kapcsolódó cikkek:






































Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló