Menu

Kalandozás a korok között

2006.11.29.

Számos egyéb érdekes program várta az érdeklődőket az ANNO 2006 programsorozatban.

Újpalotán a gyerekek a szatinálás technikájával díszíthettek üveg tárgyakat, tányért, poharat, képkeretet a családi kézműves játszóház keretében, s ugyanitt Balázs Béla századfordulón született meséjét, Testvérország címmel a mű szellemiségét és költőiségét megőrizve dolgozta fel az Aranyszamár Színház társulata bábjáték formájában. Szintén a gyerekeket várta, s nem hiába: Gryllus Vilmos Pestújhelyen, aki őszi daloskönyvét hozta el az ovisoknak, kisiskolásoknak.
A nagyobbak- akik sajnos, nagyon kevesen voltak- láthattak egy kuriózum előadást is Újpalotán. A Kókai János Társulat Dosztojevszkij utolsó regényét, az Álmodozót vitte színpadra, s mutatta be egy felvonásban. Ez a mű az író halála miatt befejezetlen maradt. Emellett pedig a Hartyán NOK 3. osztályos tanulóinak bemutatkozó meseelőadását láthatták többen a színjátszó délután foglalkozásán belül. A csoport vezetője: Mészárosné Polgári Anna.
Egy picit nagyobbak nak szólt a Gépfolklór együttes koncertje, akik már az elmúlt évben jártak Újpalotán szép sikert aratva. Most visszatért a banda, s a már megszokott valódi folk-rock muzsikát hozta el magával. A trió tagjai: a Republic-ból ismert Szabó András, a basszusgitáros Molnár Gábor és az Edda művekből is ismert Donászy Tibor.
Még mindig Újpalotán maradva a keleti kultúra hívei igazi hastánc esten vehettek részt, amikor is az Újpalotai Közösségi Ház hastáncosai láttak vendégül fővárosi és vidéki tánccsoportokat, aki csodálatos zenéket hoztak magukkal. A táncok mellett keleti ajándéktárgyakkal, hastáncos kellékekkel és teaházzal várták a közönséget a program szervezői.
Szombaton este pedig a fejedelmi korok hangulatát idézte meg az a vigasság, melyre szintén a közösségi házban került sor, ugyanis korabeli ételek és italok kóstolójával egybekötött régi zene koncert és táncház várta az érdeklődőket. A műsort a tokaji IV. Régi Zene Nyári Egyetem tánc kurzusának résztvevői tartották (táncmester: Kovács Gábor, zenészek: Molnár Ágnes, Simon Barbara, Jánosa Rozália). Így felcsendültek dallamok Domenico da Ferrara és Giovanni Ambrosio tánckönyveiből, korabeli angol és francia táncokat lejtettek az előadók: Angyalföldi Zsuzsa, Balogh Gáborné Zsóka, Borsos Miklós, Fokvári Anikó, Hamar Lilla, László Nóra, Olasz-Szabó Zsuzsanna, Pásztor Dorottya, Sáli Erika, Simon Barbara, Simon Patrícia, míg Händel és Benedetto Marcello műveiből Jánosa Rozália – cselló, Molnár Ágnes-fuvola, Simon Barbara ?spinét játszott. A koncert után reneszánsz táncház illetve különleges ételkínálat várta a közönséget. Szó szerint: mi szem-szájnak ingere: volt többek között borban párolt aszalt szilva gyömbéres-citromhéjas crostinin, tőkehalfilé hagymával és ribizlivel, téli saláta mazsolával és kapribogyós vinegrettel, 1610-es rószás sütemény, almás lepény kandírozott narancshéjjal, Erzsébet királynő finom tortája, merészség gyümölcstorta, keleti vörös birsalma, köles puding, valamint tokaji borok.