Menu

Jubileumi megemlékezés

2012.10.15.

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2002. október 6-án állíttatott emlékművet a helyi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az örmény származású aradi vértanú, Kiss Ernő altábornagy tiszteletére. A tizedik jubileumi koszorúzásra október 5-én került sor.

Az eseményen részt vettek a Hartyán Általános Iskola tanulói, akik az elmúlt nyolc esztendőben minden megemlékezésen szereplők voltak. Kiss Ernő altábornagyról dr. Katona Tamás történész emlékezett meg. A történész felidézte, hogy az 1848-49-es szabadságharcban hetven örmény származású főtiszt vett részt. A 13 aradi vértanú között Kiss Ernő mellett Lázár Vilmos is örmény felmenőkkel rendelkezett. Egy harmadik örmény tisztre, Czetz János tábornokra is a vértanúk sorsa várt volna, de neki sikerült Argentínába emigrálnia.
Kiss Ernő egyike volt annak a négy vértanúnak, akiknek a halálbüntetését Haynau nagy kegyesen kötélről golyó általira változtatta. És Kiss Ernő az egyedüli tiszt volt, akit a kivégző osztag sortüze megkímélt, és emiatt másodszor is meg kellett ismételni a kivégzést.
– A kerületben száz örmény származású család él – tudtuk meg Nuridsány Zoltánnétól, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. – Közülük apai vagy anyai ágon tízen igazoltan nemesi származásúak. A vértanú Kiss Ernő altábornagynak négy egyenes- és oldalági leszármazottja is a kerületben él.
Az örmények nagyszámú rákospalotai letelepedése egyrészt a véletlennek, másrészt a település erdélyi hangulatának tudható be. Az örmény bevándorlók a török hódoltság megszűnését követően elsősorban Erdélyben telepedtek le. A trianoni békeszerződést követően azonban nagy számban menekültek hazánkba, ahol barátsággal fogadták őket.