Menu

Jubileumi kiállítás előtt, alatt, után

2005.10.15.

Mivel idén jubilál- nem is akármilyen, hanem fennállásának félévszázados évfordulóját- a Csokonai Művelődési Ház, ezért több héten át tartó kiállítás sorozat keretében újból és újból bemutatják alkotásaikat azok a művészek, akik az elmúlt tíz év során megfordultak munkáikkal a művelődési házban.
A szeptember első heteiben tartó fotósok találkozóját követően- amelyről már a honlap olvasói tájékozódhattak-, a hónap második felében az iparművészek és építészek találkozójára került sor.

Ha időrendben haladunk 1997-2004 között tizenhat kiállításon mutatkozhattak be a textilesek, a tűzzománc- és kerámiaművészek, s láthatóak voltak díszlettervek, építészrajzok. Több alkalom is adódott arra, hogy családtagok -apa: Rácz Kálmán festőművész és fia, Rácz Gábor iparművész; apa: Kocsis András szobrász és lánya Kocsis Mária díszlettervező; férj: Bánfalvi Ákos festőművész és feleség: Bánfalvi Veronika bábkészítő; apa és fiai – Karai József zeneszerző, Szabó Dávid festőművész és Szabó Lóránd építész – voltak a kiállítók, de megfordult a házban Morelli Edit festőművész tűzzománcaival, Katona Kata grafikusművész, Knott Enikő Erdélyből textiljeivel, Knottel Ilona szövő-iparművész, Vízi Julianna textiltervező, Szamosvári Éva látvány- és bábtervező, Fazekas Margit fotóművész rézdomborításaival, Tóthné Szabó Magda építészmérnök-grafikus építészrajzokkal, grafikákkal, festményekkel, Méry Ágnes Viktória ruhatervező, Kugelbauer Ida képzőművész-tanár és Szendrei Judit tűzzománc-művész is. Rajtuk kívül két csoport bemutatkozására is sor került: 1998 decemberében a Postás Művelődési Központ négy alkotóművésze: Hódsági Ede, Fodor Nóra, Király Réka, Szamosvári Éva illetve 2004. februárjában a Foltlelkek foltvarró csoport állított ki a Csokonai Művelődési Házban.
A születésnapi kiállítás-sorozat keretében október 18-ig még megtekinthető a korábban a házban megfordult képzőművészek alkotásaiból álló tárlat, melynek megnyitóján Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelent művészeket- így többek között Kirchmayer Károlyt, Heincz Józsefet, Börcsök Lászlót. Rajtuk kívül az elmúlt közel tíz év során láthattuk Hanula Judit, Fenyvesi Márta, Permay Éva, Olejnyik Ágnes, Fieber Béla, Opánszky Tamás, Farkas Rita, Töttös Kata, Makhult Gabriella, König Róbert, Mérei Anita, Szabados István, Tóth Eszter, Balázs Ferenc és Fecske Károly alkotásait is.
Mindhárom kiállítás szervezője és rendezője, s egyben háziasszonya Ferk Ilona, alkotóművész, aki nemcsak most, hanem az elmúlt egy évtized során folyamatosan a ház előterének galériájában illetve a klubszobában mutatta be mind a kerületi, mind a kerületen kívül élő művészek alkotásait.
A jubileumi kiállítás-sorozat következő állomása október 21. lesz, amikor is a Foltlelkek csoport hozza el patchwork alkotásait. A kiállítást ezen a napon 18 órakor Tóth Lajos nyitja meg, közreműködnek a Hubay Jenő Zeneiskola gitárosai.