Menu

Jó lesz odafigyelni: már csak néhány nap az adófeltöltésig

2006.12.18.

Adókötelezettség. December 20-a mindig is kiemelt fontosságú nap volt a vállalkozások számára, hiszen addig kellett eleget tenni az adófeltöltési kötelezettségnek a társasági, valamint a helyi kommunális és iparűzési adó tekintetében.

Nem lesz ez másként az idén sem, ám a törvényalkotó gondoskodott arról, hogy a korábbiaknál még nagyobb jelentősége legyen ennek a napnak: a szeptembertől bevezetett különadó esetében is így kell eljárni, sőt az evásokra is kiterjesztették a szóban forgó kötelezettséget.
A társasági és az osztalékadóról szóló törvény értelmében a naptári évvel megegyező üzleti évet választó, belföldi illetőségű adózónak és a külföldi vállalkozónak december 20-ig az esedékes adóelőleg befizetésével párhuzamosan az addig lerótt előleget ki kell egészítenie a társasági adó várhatóan befizetendő összegére. (Néhány kivétel persze van ezen rendelkezés alól.) Utóbbi meghatározásakor nem szabad megfeledkezni az igénybe vehető adókedvezményektől kezdve a tárgyi eszközök értékcsökkenésén keresztül az áthozott elhatárolt veszteséggel bezárólag számos korrekciós tényezőről. Az adókedvezmények elszámolásakor fontos észben tartani, hogy némely könnyítés az adó teljes összegéig, míg mások csak 70 vagy 80 százalékáig érvényesíthetők. A nyáron elfogadott adócsomag keretében behozott újdonság, hogy a várható adó kiszámításakor nem kell figyelembe venni az EU-tól vagy a költségvetéstől igényelt, de december 15-ig meg nem kapott támogatást.
Számos cégnél, különösen a kisvállalkozásoknál – ahol december különösen erős hónapnak számít az adott évi eredményt illetően – az ominózus időpontig nehéz „belőni” a várható adót – állítja Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) fővárosi szervezetének elnöke. Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adószakértő partnere szerint viszont a megelőző évek tapasztalata és az értékesítések határnap előtti helyzete alapján nem nehéz megbecsülni a várható adó összegét.
Tudvalevő: a várható adó prognosztizálásának jelentőségét az adja, hogy ha a vállalkozás rosszul becsli meg az elvonás valószínűsíthető összegét, és ennek nyomán a feltöltés nem éri el a ténylegesen fizetendő adó 90 százalékát, akkor mulasztási bírsággal sújthatja az APEH. A büntetés maximális mértéke a befizetett és a tényleges adó 90 százaléka különbségének egyötöde lehet. Az APEH tájékoztatása alapján egyébként az elmúlt évben háromezer körül alakult azoknak az adózóknak a száma, amelyek terhére mulasztási bírságot állapított meg a hivatal.
A mulasztási bírságon kívül egy év elejétől hatályba lépett passzus következtében adóbírsággal is szembenézhetnek a figyelmetlen adózók – hangsúlyozza az Ernst & Young partnere. Az idén a feltöltésről már a 0629/K számú adóbevallást is be kell nyújtani december 20-ig, aki azonban megfeledkezik erről, azt adóbírsággal „honorálhatja” a hatóság. Az MKOE fővárosi szervezetének elnöke hozzáfűzi: fontos észrevenni, hogy a 0629/K jelű bevallás bevezetésének az égvilágon semmi köze a nyári adózási változásoknak. Az csupán az adóbefizetések reformjának okán keletkezett „nevesítési” folyamat része volt.
Egyértelműen költségvetési szempontok vezérelték a kabinetet, amikor nem elég, hogy a társas vállalkozásokra és az egyéni vállalkozókra szeptembertől kivetette a különadót, de az előbbiekre még ki is terjesztette a feltöltési kötelezettséget. Így tehát az idén praktikusan egy tételben, pár nap múlva kell megfizetni a különadó várható összegét. Az ráadásul nagyban nehezíti az érintettek helyzetét, hogy a társasági adó és a szolidaritási adóként elhíresült elvonás adóalapja eltérő: utóbbi a számviteli eredményen alapul, bizonyos korrekciókat persze figyelembe lehet venni. Ám nem lehet élni például az adókedvezmények lehetőségével, az áthozott veszteséget sem lehet érvényesíteni, és nincs helyük a kamatfizetésből származó kedvezményeknek sem – szögezi le Ruszin.