Menu

Jó hatása van a lakótelepi rendőrségnek

2005.10.30.

Július elseje óta van lakótelepi rendőrsége Újpalotának, így a több mint három hónapos tapasztalatokról számolhatott be a kerület október 25-én a helyszínre érkező Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter asszonynak.

Először Hajdu László polgármester köszöntötte a megjelenteket, s örömének adott hangot, hogy a 20 fős állomány megérkezett, s amióta működik ez az őrs azóta nagy hatást gyakorol a közéletre, a közbiztonságra.
-Jól emlékszem, amikor legutóbb itt jártam, hogy milyen szándékkal, s milyen várható eredményekkel számoltunk- mondta Dr. Lamperth Mónika. A lakótelepi, látható rendőrség létrehozásának az a célja, hogy az itt élő emberek nagyobb biztonságban érezzék magukat. Amikor ezt a programot jóvá hagytam, akkor az az elv vezetett, hogy azoknak adjunk közpénzből biztonságot, akiknek erre a leginkább szükségük van.
A belügyminiszter asszony elmondta, hogy idejövetele előtt a BRFK-n járt, ahol Gergényi Péter, tábornok úr, budapesti rendőrfőkapitány tett egy rövid jelentést a budapesti bűnügyi mutatókról, amelyek eredményességet mutatnak.
-Biztos vagyok, hogy ebben benne vannak a lakótelepi rendőrségek eredményei is.
Galambos Ferenc alezredes, kerületi rendőrkapitány arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban nagyon jó eredményeket ért el a lakótelepi rendőrség.
-Megvalósult a látható rendőrség, s megvalósult, hogy az iskolák elé a tanítás kezdetekor és végekor rendőrt tudunk biztosítani. Ugyanakkor felvettük a lakossággal, a házak gondnokaival a kapcsolatot, s büszkén mondhatom, hogy bizalmat szavaztak nekünk a lakók: a lakótelepen a házak kilencven százalékához kapukulccsal rendelkezünk, s így a rendőrök be tudnak menni a házakba, végig tudják járni az emeleteket is.
A kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy 40%-kal csökkent a betörések száma a kerületben, az autókkal kapcsolatos bűncselekmények számában is 20-30%-os eredményjavulást tudtak elérni. A felderítés tekintetében a BRFK-nál a mutatóknál az első helyre került a XV. kerület. Galambos Ferenc azt is kiemelte, hogy a rendőrség reagáló képessége is nőtt, hiszen van egy rendőrkapitányság és egy rendőrőrs is, így ki tudják egymást egészíteni problémák esetén.
– 45 ezer emberre vonatkozik az, hogy biztonsággal tudnak éjszaka is közlekedni- kezdte beszámolóját Hajdu László polgármester, s ugyanakkor elmondta, hogy a rendőrség munkáját több civil szervezet (polgárőrség, egészségügyi, szociális szervezetek, intézmények) valamint az iskolák is segítik.
A polgármester szavai közben Pásztor Bertalan, kerületi vállalkozó a személyes tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.
-Én három és fél éve vagyok itt, s valahogy a korábbiakban arra figyeltem fel, hogy nem lehet rendőrt látni, amikor szükség lett volna rá. Az utóbbi időben azonban hívás nélkül is észlelem, hogy igenis van rendőrség. Ma már, ha valamelyik rendbontó meglátja a rendőrt, akkor nem fél tőle, csak a viselkedésén változtat. Azzal, hogy a rendőrség megjelenik, s nem csinál semmit, már ezzel is jobb a közhangulat. Ez a terület igenis rendőrbarát és igényli a lakosság ezt a rendőrséget, amelyik nem bántó-, hanem segítőszándékkal megy közéjük. Köszönet ezért!
Gergényi Péter tábornok, budapesti rendőrfőkapitány örömének adott hangot a hallottakért.
-A lakótelepi rendőrség-program a miniszter asszony által meghatározott módon került és kerül megvalósításra. Ma már 7 lakótelepen működik Budapesten, így többek között Újpalotán.
Ezt követően a rendőrfőkapitány humorosan megfogalmazta azt az igényt, hogy milyen jó lenne, ha a rendőrök a lakóházakba való bejutást segítő kulcsokon kívül más kulcsot is kapnának: a saját lakásukhoz.
-Ezt az állományt ugyanis magától értetődően valahova be kell telepíteni. Ebben kérem a polgármester úr közben járását és segítségét. Emellett büszke vagyok a BRFK állományára és ezen belül is a fiatal állományra: jól képzett, okos, rendes, becsületes rendőröket kaptunk az iskoláktól.
Amint kiderült, az Újpalotán szolgálatot teljesítők közül egy sem budapesti, mely tényhez kapcsolódva a belügyminiszter asszony elmondta, hogy nemcsak Magyarországon, hanem másutt is a világban az a tapasztalat, hogy a fővárosban élő fiatalok kevésbé tartják vonzó pályának a rendőri pályát, míg a vidéken, kis településeken élők másképp gondolkodnak minderről.
-Ez magával hozza azt a problémát, hogy akár átmeneti időre, akár véglegesen, de szüksége van lakásra- mondta Dr. Lamperth Mónika. Azért említettem az átmeneti jelleget, mert sokan néhány évi szolgálat után szeretnek, szeretnének visszamenni szülőhelyükre vagy annak környékére. Ez a lakásprobléma nem néhány éves, évtizedes, hanem sokkal régebbre tehető. Ezért keressük a megoldást arra, hogy legyenek olyan szolgálati lakások, garzonok, ahol lakhatnak legalább átmenetileg addig, amíg Budapesten teljesítenek szolgálatot.
Ezt követően arról tájékozódott a belügyminiszter asszony, hogy milyen problémák merültek fel azóta, amióta a lakótelepi rendőrség megalakult.
Veress János, az Újpalotai rendőrőrs parancsnoka mindezzel kapcsolatban elmondta, hogy a 45 ezer fős Újpalotán sokkal aktívabban fel tudnak lépni a rendőrök a szabálysértőkkel szemben, így például a tilosban parkolók, a póráz vagy szájkosár nélküli kutyasétáltatók ellen.
-Mi mindig fellépünk ellenük, ami nem mindig pozitív visszhangot szül. A lakosság egyébként szeretettel és örömmel veszi tudomásul a rendőrök jelenlétét.
-Nagyon köszönöm a tájékoztatást- mondta Dr. Lamperth Mónika a látogatás végén. Azt kérem a polgármester úrtól, hogy a továbbiakban is segítse, támogassa a kerületi rendőrség munkáját, amely az eddigi eredményekben is látszik. Szeretném megköszönni a polgármester úrnak és az önkormányzatnak azt a segítséget, amit a kerület, a lakótelep közbiztonságának érdekében tesznek. Az itt dolgozó kollegáktól pedig azt várom, hogy ilyen jó híreket halljak a továbbiakban is. A lakosságtól pedig annyit kérek, hogy mivel a jogkövető magatartás kötelezettsége mindenkire vonatkozik, de ha valaki valamilyen esetet kellemetlenségként él meg, az a másik oldalon egy elérendő előny. Ha valahol van egy megállni tilos tábla, annak oka van. Én örülök, hogy a rendőreink a jogkövető magatartást elvárják és ha olyan a helyzet, akkor az ezektől eltérőeket szankcionálják. Hiszen ez az értelme, hogy vannak szabályok, amelyeket valamennyiünk érdekében be kell tartani.