Menu

Javaslatok parlagfű-mentesítésre

2003.09.15.

A Fővárosi Parlagfű Programot az önkormányzat 1995-ben fogadta el, ennek keretében éves intézkedési terv alapján nyújt segítséget a lakosságnak és a civil szervezeteknek abban, hogy szerepet vállaljanak a gyomnövény elleni küzdelemben. A Fővárosi Önkormányzat idén 600 millió forintot költött a zöldfelületek rendezésére.

Demszky Gábor főpolgármester (SZDSZ) ezért nemrég javaslatokat juttatott el Vojnik Máriához (MSZP), az országgyűlés „Parlagfűmentes Magyarországért” eseti bizottságának elnökéhez, hogy elősegítse az országos helyzet jobbra fordítását.
A városvezetői javaslat szerint a földtulajdonosokat szigorúbban kellene rászorítani területeik rendbe tételére. A Fővárosi és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat 1680 felszólítást adott ki a földhivataloknak, bírságolásra azonban csak három esetben került sor. A hatékony védekezés érdekében az önkormányzatoknál is szükség lenne egy olyan elkülönített pénzalapra, amely fedezhetné az adott terület parlagfű-mentesítését.
A legfrissebb adatok szerint egyébként Budapesten ma már minden negyedik – mintegy félmillió – ember szenved a parlagfű okozta tünetek valamelyikétől.
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata nemrég hívta fel a figyelmet arra, hogy az augusztus utolsó két hetében különösen magas lesz a levegőben az allergén gyomnövény pollenjeinek koncentrációja.