Menu

Mozaik Múzeumtúra Rákospalotán

2019.05.15.

Népszerű múzeumpedagógiai rendezvény látogatott el a Kossuth Iskolába, a diákok láthatóan nagyon élvezték a színes foglalkozásokat.

A Mozaik Múzeumtúra keretében ismerkedtek a hazai múzeumok világával a Rákospalotai Kossuth Lajos Iskola felsősei szerda délelőtt. A programot a XV. kerületi önkormányzat segítségével a Felelős Szülők Iskolája hozta el a diákoknak. Ahogy a szervezet vezetője, Tibenszky Moni Lisa felvezetőjében elmondta, ezúttal nem a gyerekek kérdeztek, hanem őket kérdezték, nem a megszokott módon, de mégis tanultak.

A rákospalotai iskola nagy aulája a diákok egymásnak szánt – és történelmi témájú – bemutatkozó előadásaitól lett hirtelen hangos. Aztán a Kontyfa utcából ismert tanár, Balatoni József, azaz Jocó bácsi kvízt vezényelt le nekik, majd különleges hangszerek szólaltak meg. A folyosón és a kis tornateremben 1848-49-es katonafogásokat gyakoroltak a diákok, a termekben pedig felelet helyett interaktív kvíz keretében ismerkedhettek egy ismert zsidó feltalálóval a hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok.

És mindezt miért tették? Azért, hogy jobban megismerkedjenek a hazai múzeumokkal és a rohamosan közeledő szünetben talán épp ők kapják kézen szüleiket és látogassanak el egy-egy hazai intézménybe. Ebben nagy segítség volt négy ilyen helyszín egy-egy nagyon lelkes képviselője: érkezett múzeumpedagógus az MTVA Rádió és Televíziótörténeti Kiállítóhelyétől, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házától, a pákozdi Katonai Emlékparktól, valamint a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjteményből. És itt volt a Da Vinci Learning tévécsatorna vetélkedője is.

Az eseményen részt vett és köszöntötte a diákokat Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, valamint Kovács Katalin, az Észak-pesti Tankerületi Központ Igazgatója is. A XV. kerületi önkormányzattól Kormos Adrienn ifjúsági referens és Balog Fruzsina GYIÖK-koordinátor volt jelen aktívan az egész délelőttös rendezvényen.

(A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet lebonyolításában megvalósuló iskolai edukációs program célja hogy interaktív, játékos tanulással keltse fel a diákok és tanárok figyelmét, ösztönözze megismerni a múzeumi programkínálatot, és ez a kíváncsiság ezután gyakrabban vigye el őket az ország múzeumaiba. A játékos múzeumpedagógiai foglalkozások résztvevői az előre kialakított helyszíneken párhuzamosan több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban, a természettudományok vagy éppen a művészetek világában.)