Menu

Itt sportoltak hajdanában
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.10.17.

Az elmúlt hét szombatján a Budai II. László Stadion gyepén olyan férfiak és hölgyek gyűltek össze, akik ugyan nem focizni jöttek, ám a sporthoz elég sok közük van és volt.

S hogy kik voltak ők? A Testvériség SE hajdani tornaszakosztályának tagjai, akik közül többen 56 évvel ezelőtt is ott voltak a Népstadion megnyitó ünnepségén. Akkoriban látványos sportbemutatót tartottak. Rákospalotát azon az ünnepség akkor ötvenen- atléták, súlyemelők, tornászok- képviselték ezen a jeles eseményen. Mára azonban sokan már nincsenek közöttünk.
Amint Honti Mária az ünnepségen elmesélte, a kerületrészen a női tornasport története 1946-ban, a férfiaké nyolc évvel korábban kezdődött. A Testvériség SE-ben elsősorban MÁV-dolgozók gyerekei sportoltak, közülük sokan a tornász szakosztályban. Többen közülük mesterfokú tornászok- így pl. Zoller Mária, Szommer Anikó. Sajnos, 1974-ben anyagi okok miatt megszűnt a Testvériség SE-n belül a tornasport.
-Abban az időben én már nem tornáztam, hanem edzőként az utánpótlás, vezetőként pedig a szakosztály munkáját irányítottam- mondta Honti Mária, aki azonban úgy érezte a tornászokat együtt kell tartani. Így rendszeresen megszervezett számukra egy-egy találkozót, igyekszik mindenkit felkutatni.
Idén először kereste meg Hajdu László polgármestert és dr. Géczi István az Ifjúsági- és Sportközpont vezetőjét, hogy a találkozót szeretnék a Budai II. László Stadionban megtartani. Természetesen támogatásra találtak, sőt, a polgármester maga is jelen volt a programon.
-A XV. kerület önkormányzata már eddig is nagy erőfeszítéseket tett a régi sporthagyományok megőrzésére. Egyesületeket működtet, privatizált sportlétesítményeket vásárol vissza. Ez lenne a célunk a Testvériség SE sportpályájával is, de egyelőre nem tudtunk megegyezni a MÁV Zrt. vezetésével. Az egyetlen kezünkben levő eszközzel, a szabályozással azonban eddig sikerült azt megakadályoznunk, hogy nem sportcélú befektetők vásárolják meg a területet- mondta Hajdu László, aki ígéretet tett arra, hogy a már száz százalékban önkormányzati tulajdonban levő Budai II László Stadionban a jövőben is szívesen látott vendégek lesznek a régi idők tornászai.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló