Menu

Itt jubilált

2008.10.30.

Alig egy éve történet, amikor Kőhegyi Gyula osztálytársaival, pályatársaival vett részt a Csokonai Művelődési Házban egy olyan kiállításon, melyen Kmetty János hajdani tanítványai emlékeztek tanárukra és a fiatalon elhunyt pályatársukra: Gruber Bélára. Az elmúlt hetekben pedig Kőhegyi Gyula maga mutatta be grafikáit e falak között.

A művész Pestszentlőrincen született 1933-ban. 1961-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika szakán végzett. Mesterei Kmetty János, Hincz Gyula, Ék Sándor és Barcsay Jenő voltak. 1970-ben ösztöndíjasként három hónapig Franciaországban, a vence-i művésztelepen dolgozott, ahol munkáit kiállította. Számos kiállítása volt Budapesten és több vidéki városban, valamint Dániában és Németországban. Rendszeresen részt vesz a hazai és külföldi csoportos kiállításokon. 2001-ben és 2004-ben grafikai díjat kapott Lengyelországban, Katowicében. 2002-ben a a Magyar Grafikáért Alapítvány díjában részesült. Több grafikáját a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. A Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesület egyik alapító tagja, ám emellett a Kisgrafikai Barátok Körének, a Grafikusművészek Szövetségének, a Rézkarcoló Művészek Egyesületének is aktív tagja.
-Alkotásaiban korszerű szépséglátásával, leegyszerűsített, de kifejező formakultúrájával s a dekorativitás modern változata iránti fogékonyságával igyekszik grafikai világának egyéni képet adni- olvasható róla az ajánló.
Az elmúlt hetekben látott kiállítást Kelényi István művészettörténész nyitotta meg, amely rendezvényen arról is szólt, hogy Kőhegyi Gyula fantáziáját az állatvilág mellett a szakrális művészet és az irodalom is megihlette.
A most 75 éves művésznek nagyon boldog születésnapot és egyben további sikeres alkotó éveket kívánunk!