Menu

Itt a rendkívüli hideg: vigyázzunk egymásra!

2021.02.12.

Nemcsak a hajléktalanok, hanem a fűtetlen lakásban élők is bajba kerülhetnek a mínusz 10 fok körüli hidegben.

Beköszöntött a kemény, fagyokkal járó tél, több napon át tartó, rendkívüli hideg időjárás várható Budapesten. A legalacsonyabb hőmérséklet több egymást követő éjszaka is -10 fok körül vagy az alatt alakul és a nappali órákban sem emelkedik majd 0 fok fölé.

Fontos, ha rászorulót látnak, hívják a +36 1 338 4186 telefonszámot! A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket. A kijárási korlátozások miatt sokkal kevesebben vannak az utcákon éjszaka, így, aki munkája miatt ekkor is úton van, kérjük, fokozottan figyeljen.

A Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei, a Menhely Alapítvány, a Menedékház Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködése nyomán a következő éjszakákon többszörös kapacitással működnek majd a krízisautók a hajléktalan budapestiek védelme és elhelyezése érdekében. A kiemelkedően hideg időjárás miatt Budapesten és Pest megyében a hajléktalanellátó intézmények jelentős része olyan „éjszakai túlélési pontként” működik, amely minden arra rászorulót feltétel nélkül befogad. Az éjszakai túlélési pontok listája itt érhető el.​

Tapasztalat, hogy a kihűléses halálesetek jelentős részére Budapesten sem közterületen kerül sor, hanem fűtetlen lakásokban. A rendkívüli hidegben a hajléktalan emberek mellett azok a fővárosiak is veszélyben lehetnek, akik fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásokban élnek – különös tekintettel az egyedül élő, idős polgárokra. Ezért nagyon fontos figyelni azokra a szomszédokra, ismerősökre, akik esetleg megfelelő fűtés nélkül maradhatnak a következő napokban!

(Cs.B.)