Menu

Isten öreg bojtára

2013.02.20.

Az Újpest-Megyeri temetőben február 16-án délelőtt ünnepélyes megemlékezést tartottak a 100 éve Rákospalotán született dr. Gyökössy Endre református lelkész sírjánál és délután az Újpest-Újvárosi Református közösségben.

Dr. Gyökössy Endre, aki több szállal is mélyen kötődik kerületünkhöz hazánkban elsők között ismerte fel a lélektan fontosságát. Munkásságában közvetlenül alkalmazta a pszichoterápia módszereit, ugyanakkor ügyelt arra, hogy a lelkigondozás ne sérüljön. Azt hirdette, hogy gyógyítóan közel kell vinni az emberekhez Isten igéjét. Sohasem ragaszkodott a titulusaihoz, legjobban azt szerette, ha Bandi bácsinak hívják, azonban sokan méltán tisztelettudóan „Isten öreg bojtárjának” nevezték. Több évtizedes munkásságát nehéz pár szóval összefoglalni. Szolgálatának legfőbb mércéje, lehajolni az elveszett emberekhez, és nem csak a szószékről beszélni hozzájuk. Irodalmi teljesítményét hosszasan lehetne taglalni. A legbonyolultabb teológiai kérdésekről is egyszerűen írt, és bebizonyította, azt is, hogy lehet beszélni a kereszténység minden területéről, anélkül, hogy bármelyik felekezetet elmarasztalnánk. Jézushoz hasonlóan sohasem a bűnöst ostorozta, hanem éppen ellenkezőleg, cselekedetei az Istentől elrugaszkodott ember gyötrődései iránti érzékenységéről tanúskodtak.
Sírjánál jubileumi évfordulója kapcsán imádsággal és koszorúzással hajtottak fejet nagysága előtt hozzátartozói, barátai, követői, valamint kerületvezetőink. Nyughelyénél a XV. kerületi önkormányzat képviseletében Bitvai Nándor alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait.
Délután az Újpest-Újváros Református Egyházközség, melynek alapító lelkipásztora volt és nyugdíjba vonulásáig lelkésze, verseivel, visszaemlékezésekkel, valamint legkedvesebb igehirdetéseivel és zsoltárával emlékezett meg életéről. Az ünnepi istentiszteleten László Tamás polgármester is tiszteletét fejezte ki kerületünk szülötte előtt. A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karán február 23-án konferencián emlékeznek meg kimagasló lelkipásztori munkájáról, majd március 9-én szintén megemlékezést tartanak a Rákospalota-Újvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében.