Menu

Ismét nyílt nap a Hulladékhasznosítóban

2006.03.02.

Az elmúlt hét szombatján lakossági fórummal egybekötött nyílt nap volt a HUHÁ-ban, ahol Bánhidy János főmérnök, Varga László a HUHA műszaki vezérigazgató-helyettese és Hajdu László polgármester adott tájékoztatást.

Elsőként Bánhidy János beszélt arról, hogy az éppen harminc évvel ezelőtt épített szemétégető rekonstrukciójáról 2002. decemberében döntött a kormány, s így nemcsak új füstgáztisztítók épültek, hanem a négy kazán is megújult. Ennek hatására mind a környezet számára kedvező változás következett be, hanem a HUHA teljesítménye is nőtt (évi 350.000 tonna szemét elégetéséről 420.000 tonnára emelte).
A fórumon több kérdés is megfogalmazódott- főként a biztonságos működéssel kapcsolatosan.
Bánhidy János többek között elmondta, hogy minden kazánhoz egy füstgáztisztító, illetve tisztítónként egy ellenőrző készülék tartozik. Így ha bárhol hiba keletkezik a rendszerben, az azonnal orvosolható.
Varga László a környezetszennyezés témakörében elmondta, hogy a fővárosra jellemző észak-déli széláramlásra tekintettel a kerületben két helyen (Hartyán NOK mellett és a temetőben) üzemel mérőállomás. A műszerek adatai szerint is a főváros ezen térségében sokkal jobb a levegő minősége mint más kerületekben.
A polgármester tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a hulladékégető sosem működött engedély nélkül, és a két évvel ezelőtti másfél hónapos bezárása sem hatósági mérés vagy technológiai hiba miatt történt, hanem birtokháborítás miatt záratta be a hulladékégetőt a Környezetvédelmi Hatóság. A jogi félreértés azonban néhány hét után tisztázódott.
A látogatás során elhangzott az is, hogy az égetés során keletkező, a környezetre veszélytelen salakot a dunakeszi lerakatba, míg a pernyét a kijelölt veszélyes lerakóhelyekre szállítják.
A fórum végén pedig szó esett arról is, hogy a HUHÁ-hoz hasonló üzemek a jövőben is kímélni tudják a környezetet, s fontos, hogy a szelektív hulladékgyűjtésben minél nagyobb számban vegyen ki részét a lakosság, illetve a veszélyes hulladékok is a megfelelő helyre kerüljenek.
A tájékoztatót követően az érdeklődők vezetéssel megtekinthették a HUHÁ-t, s elhangzott, hogy a jövőben is tartanak nyílt napot annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tájékozódhasson a lakosság az itt folyó munkáról.

Kapcsolódó hírek:

Letölthető bemutató videó: