Menu

Ismét itt az ősz

2008.10.17.

A Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ pedagógusai minden év októberében megszervezik a Pestújhelyi Ősz rendezvénysorozatot, melynek keretében számos programon- kulturális, egészségügyi, sport- vehetnek részt az ovisok és az iskolások.

Idén október 15-18. között kerül sor a programokra, melynek nyitó rendezvényén részt vett többek között dr. Pálinszki Antal alpolgármester, Donga Árpádné a MOS Bizottság tagja, Avarkeszi Béla civil referens, Podmaniczky Elek a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány elnöke, Szabó Jánosné Ida néni, hajdani „pestújhelyis” diák.
A négy napon át tartó rendezvénysorozatot, valamint a nyitóprogramot, az Életképek az óvoda és az iskola életéből című kiállítást dr. Pálinszki Antal alpolgármester nyitotta meg.
-Nyolcadik alkalommal rendezzük meg a Pestújhelyi Őszt. Ha valamilyen program már többedszer van, akkor az már hagyományteremtő. Erről a programsorozatról pedig bizton állíthatjuk, hogy komoly hagyománya van- mondta, majd figyelmébe ajánlotta minden jelenlévőnek az őszről, az iskoláról, az óvodai életről szóló alkotásokból álló kiállítást. A megnyitó gondolatokat követően az alpolgármester és Frák Erika az oktatási intézmény elnök-igazgatója a kiállító ovisok és iskolások közül a legjobbaknak elismerést adott át.

Óvodások:
Puskás Petra- Bújócska Óvoda
Gondola Bertalan- Bújócska Óvoda
Herr Zsuzsi- Manóvár Óvoda
Sólyom Réka-Manóvár Óvoda
Soltész Levente- Manóvár Óvoda

Iskolások:
Kiss Viktória, Ozsváth Richárd 1. osztályosok
Őri András 2. osztályos
Erdélyi Mira 3. osztályos
Fekete Nikolett, Tóth Boglárka, Nguyen Hoang Nam 4. osztályosok
Kupai Nikolett, Fehér Dániel 5. osztályosok
Válik Bernát, Fazekas Lili 6. osztályosok

Szintén elismerésben részesültek a legjobb vers- és prózaírók.

3-4. osztályosok:
I.Tóth Boglárka 4. osztályos

5-6. osztályosok:
I.Köteles Krisztián
II.Vadkerti Mira, Gyurkó Dani
III. Polyák Norbert

7-8. osztályosok:
III.Haragos Veronika, Fülöp Dani

A díjkiosztót követően az óvodások és az iskolások az őszről szóló irodalmi művekből összeállított műsort adtak elő, így elhangzottak többek között Nemes Nagy Ágnes, Csanády Imre, Gazdag Erzsi verse, valamint néhány gyerekdal is.
A díjazott vers- és prózaírók szintén bemutatták alkotásaikat a közönségnek, majd pedig mindenki megnézte a Suligalérián látható kiállítást. Emellett ezen a napon lehetőség nyílt szőlőpréselésre, mustkóstolásra.
Csütörtökön kézműves foglalkozás keretében nádból készíthettek a gyerekek hangszert, míg péntek reggel a vers- és prózamondók vetélkedtek egymással.

Végeredmény:
Óvodások között:
I. helyezett: Stoian Márk

Iskolások:
Vers kategóriában:
1-2.osztályosok:
I. helyezett: Őri András és Maros Márk
II. helyezett: Tököli Bence
III.helyezett: Kis Viktória

3. osztályosok között:
I. helyezett: Lipcsei Balázs

Próza kategóriában:
I. helyezett: Bérces Alexandra

Ezekben a percekben pedig az egészségnap rendezvényei várják az érdeklődőket: nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket, nagyszülőket is. Lehetőség nyílik vérnyomás- és vércukormérésre, hallás-, látásvizsgálatra, diatetikai-, drog- és dohányzás megelőzési előadás meghallgatására, elsősegélynyújtás bemutatóra, zöldség- és gyümölcsvásárra, gyógynövényes tanácsadásra.
A programsorozat holnap délelőtt az Összefogás a fiatalokért civil műhely tagjainak közreműködésével folytatódik, amikor is számos sport- és kulturális rendezvényeken vehetnek részt a gyerekek. Így miközben a kisebbeket Tomi bohóc szórakoztatja, a nagyobbaknak Ayala ad műsort. Lesz hétméteres rúgó verseny, kosárlabda büntetődobó verseny, asztaliteniszezés, dartsozás, sakk szimultán, gombfocizás, kerékpáros ügyességi verseny, de lesz arcfestés is. A sportprogramok legjobbjai pedig díjazásban részesülnek a támogatók jóvoltából. Közben lesz arra is lehetőség, hogy néhány állattal is megismerkedhessenek az érdeklődők: így kecskével, óriás csigával, kanárival.
A programon számtalan civil szervezet is részt vesz és támogatja a délelőtti rendezvényeket, valamint néhány egyesület is, így a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány, a Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége Rákospalotai Madárbarát Egyesület, a Palotai Csokonai Asztali-labdarugó Egyesület, a Pestújhelyi Sport Club, a Szertelen-kék Alapítvány, a Paulay Alapítvány, a Tündérképző egyesület, az Észak-Pesti Környezetvédelmi, Kulturális és Szabadidősport Egyesület, az Első Magyar Gó Egyesület Pestújhely, a Magyar Vöröskereszt XV. kerületi Szervezete, a Femina SC, valamint a Magyar Autóklub Berda József utcai telephelye, a Közrendvédelmi Közalapítvány, a Környezetvédelmi Közalapítvány.
A Pestújhelyi Ősz rendezvénysorozat szombaton este szüreti bállal ér véget, melyen a Szilas Néptáncegyüttes, a Tündérképző Egyesület képviselői és a HAKME két tehetséges művésze: Mona és Tommy Wonder is fellép és lesz tombolasorsolás.