Menu

Ismét Berlinben jártak a diákok

2008.07.20.

Tavasszal a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci pályázatán ismét sikeres volt a Száraznád Nevelési-Oktatási Közpomnt, így 12 diák szakmai gyakorlatra utazhatott áprilisban Berlinbe. Az utazásról és a kinti élményekről Illés Erika, projektkoordinátor és egyben kísérőtanár adott tájékoztatást.

-Intézményünkben már közel 10 éve hagyomány, hogy rendszeresen fogadunk német fiatalokat és természetesen iskolánk tanulói is gyakran vehetnek részt szakmai gyakorlatokon, melyekhez az anyagi támogatást a Tempus Közalapítvány, Leonardo da Vinci pályázata biztosítja, amelyet igyekszünk évről évre elkészíteni. A csoportok körüli munkában a kezdetektől aktív részt vállaltam és idén 2008. áprilisában, már negyedik alkalommal vehettem részt kísérőtanárként és projektkoordinátorként a szakmai gyakorlaton.
A korábbi évek tapasztalati alapján alapos elő- és felkészítő tevékenység előzte meg a kiutazást.
Ezúttal két szakmából -gyorsétkeztetési eladó, kerti munkás -került ki a 12 fő kiutazó diák, akiket az osztályfőnökök és a gyakorlóhelyek javaslata alapján választottunk ki a szakmai gyakorlatra.
Ebben a tanévben is igyekeztünk innovatív mozzanatot pályázatunkba vinni. Éppen a kiutazásunk előtti hetekben, iskolánkban tartózkodott fogadóintézményünk a Berlini ABU (Akademie für Berufsförderung und Umschulung GmbH), 20 fős diákcsoportja szakmai gyakorlaton, akik a Pattogós utcai iskolaépületünk két tantermét látták el új burkolattal. Így tanulóink nap mint nap találkoztak a német diákokkal, megfigyelhették munkájukat, és ha akartak szóba is elegyedhettek velük. Sőt a gyorsétkeztetési eladó tanulók rendszeresen részt vettek a fiatalok ebédeltetésében. Így a hagyományos felkészítő tréningek, játékos és vidám vetélkedők, önismeret fejlesztő és közösségépítő játékok mellett a felkészítés egy új módját is alkalmaztuk – hiszen közös programokat és kirándulásokat is szerveztünk a fiatalok számára. Tanulóink a munkanaplójukban is megfogalmazták, hogy milyen jó, hogy lesznek Berlinben ismerősök, mire megyünk.
2008. április 12 -én vonatra szállt a kis csapat kísérőtanáraikkal és hatalmas várakozással elindult Berlin felé. A hosszú út, beszélgetéssel, ismerkedéssel telt és gyönyörködtünk Európa szépségeiben. Késő este érkeztünk meg Berlin főpályaudvarára, ahol ismerősök fogadtak minket! A Magyarországon megismert diákok és tanárok, volt nagy öröm! Szállásunk Hellersdorf/Marzahn kerületében volt egy nemzetközi diákszállón, ahol kényelmes 3 ágyas szobákban kaptunk elhelyezést. A szálló a városközponttól kicsit távolabb esett, de mindkét szakma gyakorlóhelye és az iskola központja is tömegközlekedéssel jól megközelíthető volt.
A szakmai gyakorlat a korábbi években már jól bevált 3 részből épült fel: szakmai gyakorlat, szakmai kirándulások, szabadidős és kulturális programok.
A gyorsétkeztetési eladók az iskola tanulói által működtetett Riesaer utcai tankonyhán és tanétteremben töltötték gyakorlatukat, amely a környező hivatalokban dolgozók számára fenntartott hely. Újdonság volt diákjaink számára, egy igazi, élesben működő étterem napi munkájában részt venni. Nagy odafigyelést és igyekezetet igényelt de minden tanulónk jól megállta a helyét. Három kisebb csoportban dolgoztak: konyhai munkák, szerviz – felszolgálás és éttermi textíliák karbantartása (mosás -vasalás) ami szorosan hozzátartozik a napi munkatevékenységekhez. Tanulóink szinte önállóan vették az akadályokat, önállóan osztották be magukat a csoportokba. Mivel naponta közlekednünk kellett a gyakorlóhelyekre kora reggel (a gyakorlat reggel 6-kor kezdődött, tehát 4.30-kor kelés, 5.15-kor indulás) pontosan úgy éreztük magunkat, mint igazi munkába járók, hiszen még a nap sem kelt fel, amikor mi már kicsit álmosan, de már ott álltunk a buszmegállóban!
Tanulóink számára talán a legszebb élményt a Magyar konyha napja okozta, amikor 200 főre kellett gulyáslevest és palacsintát készíteni, önállóan használni a modern nagykonyhai berendezéseket, eszközöket és időre, fél 12-re készen lenni mindennel. Igazi csapatmunkát végeztek tanulóink, sokszor szavak nélkül is értették egymást. Vendéglátóink erre a napra külön pultot rendeztek be diákjaink számára, melegen tartó edényekkel, ahol maguk mutathatták be, szolgálhatták ki az általuk elkészített ételeket. Természetesen mi is, de német partnereink is gondoskodtak a dekorációról, így a betérő éhes vendégek rögtön tudták, hogy ma magyar ízeket is megkóstolhatnak. És mondhatom, hogy nagy sikert arattak diákjaink, mert sokszor hosszú sorok kígyóztak a pult előtt.
Az utolsó munkanapon ajándékokkal kedveskedtünk a megismert diákoknak és a diákjainkkal foglalkozó oktatókollégáknak, és tanulóink is kaptak egy -egy névre szóló fényképes emléklapot. Valahogy nem akartak hazamenni ezen a napon, hihetetlen volt, hogy milyen gyorsan eltelt a három hét.
A kerti munkás tanulók is nagyon élvezték a munkát. A legnagyobb élményt a Kínai kert és a belső átrium-kert létesítése mellett számukra az üvegházi munka jelentette. Sajnos iskolánkban nincs üvegház, de a nagyszerű szakmai élmények után keresni fogjuk a lehetőséget, hogy telepíthessünk egyet iskolánk udvarára is.
Nagyon sok dicséretet kapott a kertész csapat nagyszerű munkájáért. Volt olyan nap, hogy nem akarták a munkát abbahagyni!
Persze nem csak dolgoztunk, hanem rész vettünk szakmai kirándulásokon, számos szabadidős programon és kiránduláson is: Világok kertje park, Mariott Hotel, berlini városnézés (Reichstag, Múzeumsziget -Pergamon Múzeum, Emlékezés temploma, dóm, Hajózás a Spree folyón, Állatkert, Checkpoint Charli, Alexander Platz, Potsdamer Platz, Világóra, stb.), Potsdam
Warnemünde az Északi-tenger: talán ez volt a legnagyobb élmény mindenki számára. Diákjaink elmondása alapján a sokan még életükben nem láttak tengert, és nem tudtak betelni a látvánnyal! A hideg ellenére (a víz kb. 4 fokos volt) néhányan bemerészkedtünk bokáig!- számolt be Illés Erika.

Kapcsolódó cikkek




Kapcsolódó linkek