Menu

Ismét a helyén Kiss Ernő emléktáblája
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.03.15.

Március 10-én a Szentmihályi út-Kiss Ernő utca sarkán álló ház falára felkerült Kiss Ernő, honvéd altábornagy, az 1848/49-es szabadságharc egyik örmény származású hősének emléktáblája. Többen felkaphatják a hír hallatán a fejüket: hiszen eddig is ott volt az emléktábla. Ez így is van, csupán a sarki házat lebontották, s helyén új épület emelkedett ki. Ennek megfelelően ideiglenesen nem volt látható az emléktábla a ház falán.

Ezen a napon újraavatásra és koszorúzásra került sor. Az ünnepség keretében Katona Tamás történész mondott emlékbeszédet felelevenítve Kiss Ernő életútját. Szó esett a patikus családról, ahonnan származott, s nagyapja volt Kiss Izsák, aki csak Torontál vármegyében 100 ezer holdat vásárolt fel. Kiss Ernő felesége Szentgyörgyi Horváth Krisztina volt. Az altábornagynak négy gyermeke volt, de nem a felesége volt az édesanyjuk.
-Piti ember volt, s nagyon jellegzetes örmény vonásai voltak. Kitűnő huszártiszt volt, s a 2. Hannover huszárezredben szolgált- hangzott el többek között. Ő volt az, aki kitalálta, hogy meg lehet tanítani a lovakat ügetni. Nagyon szerette a huszárait. A világosi fegyverletételnél Görgei seregéhez csatlakozott.
-1848 tanulsága az önkormányzatiság. A magyar berendezkedés mindig az önkormányzatiságon alapult, s most is azon kell, hogy alapuljon. Remélem, hogy bármennyire is magyar szokás az, hogy irtózatosan tudjuk utálni egymást: nem ez a politikai fejlődésünk iránya. Erre tanítanak ezek az emberek, erre tanít Batthyány Lajos és azok, akiket vele egy napon végeztek ki Pesten: pl. Fekete Imre, kóspallagi paraszt. Akkor a paraszttól a grófig a magyar nemzet egységben tudott lenni, s az egységben erő van. S ezt az egységet kellene megtalálnunk, ha meghalljuk az aradiaknak- a Fekete Imréknek, a Batthyány Lajosoknak a szavát. Adja Isten, hogy így legyen!- mondta a történész.
Az emlékező szavakat követően Prépost Krisztina és Lieszkovszky Zsolt, a Hartyán NOK tanulói szavaltak verseket, majd az emléktábla koszorúzásával fejeződött be a program. A XV. kerületi Önkormányzat részéről: Pálinszky Antal alpolgármester és Podmaniczky Elek bizottsági tag, a XV. kerületi MDF részéről Pintér Gábor, kerületi elnök, a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat részéről Áts József, elnök, a Hartyán NOK részéről Szőcs Tamás intézményegység-vezető és az iskola két diákja: Prépost Krisztina és Lieszkovszky Zsolt, Kiss Ernő leszármazottjaiként a Perlaki család képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúját a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló