Menu

Ingyenes parkolást biztosítanának a feladatukat ellátó orvosoknak

2018.12.06.

Bevezetné az egészségügyi parkolási igazolvány intézményét az a törvénymódosítási javaslat, amelyet Hajdu László nyújtott be László Imrével a Parlamentnek. Az orvosokat, védőnőket felmentenék a várakozás egyes szabályai alól – arra az időre, amíg a székhelyüktől eltérő helyen kell végezniük munkájukat.

Jelenleg csak a sürgősségi orvosi ellátáshoz adható ki várakozási engedély az egészségügyi hatóság által erre kijelölt orvosnak. Eközben azonban az alapellátást ellátó más szakemberek idejéből is értékes órák mennek el a városi közlekedésre és azon belül a parkolóhelyek megtalálására, amikor például egy beteget otthonában látnak el. Ezért indokolt lenne a speciális várakozási engedéllyel rendelkezők körét indokolt kiegészíteni az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvossal, házi gyermekorvossal és védőnővel – így érvel a Parlamentnek a KRESZ-hez (a közúti közlekedésről szóló törvényhez) most benyújtott módosító javaslata mellett Hajdu László, a XV. kerület országgyűlési képviselője és a DK szakpolitikusa, László Imre.

A módosítással a törvénybe bekerülne az egészségügyi parkolási igazolvány fogalma. Az ilyen igazolvánnyal rendelkezők az – egészségügyi alapellátás biztosításához szükséges időre – eltérhetnének a várakozásra vonatkozó egyes szabályoktól, amennyiben a székhelyüktől eltérő helyen kell az ellátást nyújtaniuk. Az engedélyt – más igazolásokhoz hasonlóan – a szélvédő mögé kellene jól láthatóan kitenni.

Az igazolványokat – Hajdu László és László Imre javaslata szerint – a települési jegyzők, Budapesten a kerületi jegyzők állítanák ki. A törvénymódosítás tervezete szerint a települési önkormányzatok rendeletben terjeszthetnék ki a várakozási engedélyre jogosultak körét a szociális területen dolgozókkal.