Menu

Indulhat a munka

2009.10.27.

Az elmúlt héten Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, valamint dr. Steiner Pál, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, és dr. Lukovich Tamás, a Pro-Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között írta alá a Kossuth teremben a Pro-Régióval a KMOP-5.1.1/C-2f-2009-0001 azonosító számon regisztrált pályázat támogatási szerződését.

Mindez azt jelenti, hogy „a Budapest XV. kerületben az ipari technológiával épült újpalotai lakótelep, Zsókavár utcai akcióterületén lakó- és középület felújítása, korszerűsítése és kapcsolódó közterületek rehabilitációja” című pályázaton az igényelt 456 112 923 Ft támogatást nyerte el a projekt. Ehhez teszi hozzá az önkormányzat a 102 millió forintos önrészt. Így a teljes projekt 558 millió forintba kerül.
Az ünnepélyes aláírás alkalmával az aláírók mellett jelen volt az önkormányzat és a polgármesteri hivatal részéről Király Csaba alpolgármester mint a projektben érintett egészségügyi terület felelőse, Tóth Imre a Tulajdonosi Bizottság elnöke és egyben a projekt megvalósításáért létrehozott RUP 15 Kft. FEB elnöke, valamint Millián György a Fejlesztési és Pályázati Koordinációs Iroda irodavezetője.
A polgármester a támogatási szerződés aláírása kapcsán arról beszélt, hogy a Zsókavár utcai akcióterülettel kapcsolatos beruházásokat, átalakításokat három ütemben szeretnék megvalósítani. Ezek közül most az első ütemre adták be pályázatukat.
– Mindez a Zsókavár utca 2. számú lakóháztömb felújítását, valamint a városi funkcióként üzemelő Zsókavár utca 42-44. szám alatt található orvosi rendelő teljes felújítását tartalmazza többek között a járdákkal, közutakkal, parkolókkal együtt. A munkálatok elvégzésével nemcsak a városképen, hanem a szolgáltatás minőségén is szeretnének változtatni. Köszönet a Pro Régió-nak, hogy támogatást kapott a projekt. Ám most még hátravan a közbeszerzési eljárás, majd a kivitelezés, végül az elszámolás- mondta Hajdu László, majd dr. Steiner Pál szólt arról, hogy az életben milyen komoly mértékű váltást jelent az, hogy az EU támogatást nyújt az ilyen fejlesztésekhez, beruházásokhoz.
-Mindennek az a célja, hogy az emberek, az itt élők érezzék, hogy mindez róluk szól, értük van. Fontos, hogy ezeket az eredményeket értük tesszük, fejlesztjük.
Beszélt arról, hogy ő maga is Rákospalotán élt a Károlyi Sándor utcában illetve korábban még az Énekes utcában, sőt, jelenleg is él itt családtagja a kerületrészen, majd így folytatta.
-Három szóban foglalható össze általában a lakótelepeken élők élete: elöregedés, elvándorlás, kiüresedés. A rehabilitációs program célja a folyamat megakadályozása, hogy újra megtöltsük tartalommal, értelemmel az ittlétet.
Az Újpalotai lakótelepen sokkal több a gyerek, mint a fővárosi lakótelepi átlag. Mindez még nagyobb felelősséget jelent- hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy természetesen nagyon jó volt a pályázat, azért is nyerhetett, és az, hogy az EU 80%-os támogatást adott, szintén nagyon kiemelkedő.