Menu

Imaházi megnyitó istentisztelet a Bárkában

2006.02.07.

Családias hangulatban ünnepi istentisztelet keretében nyitotta meg kapuit hivatalosan is a Bárka Baptista Gyülekezet Adria utcai imaháza.

Miután kellemes gitárral, fuvolával, zongorával és énekszóval kezdődött meg az istentisztelet, a gyülekezetet és a megjelent vendégeket – köztük Dr. Mészáros Kálmánt, a Magyar Baptista Egyház elnökét, a Keresztyény – Zsidó Társaság elnökségi tagját, Asztalos Imrét, a Rákosszentmihályi Baptista Gyülekezet lelkipásztorát – Dobner Győző lelkipásztor köszöntötte, majd a hagyományoknak megfelelően névvel és név nélkül a betegekért mondtak közös imádságot a gyülekezet tagjai.
Vass Edit és Vass András lenyűgöző fuvola-zongorajátékát követően Dobner Balázs olvasta fel a Pestújhelyi Bárka Baptista Gyülekezet történetét.
-Egy újpesti baptista család a XV. kerületi Széchenyi telepre költözött 1905-ben. Idős Beharka Pál és Nagy Pál kezdtek gyülekezetépítésbe ezen a területen először, majd Wick Fülöp termet bérelt és elindította a gyülekezeti életet, azonban ezt a kezdetet az I. Világháború megsemmisítette. 1927. október 10-én nyílt meg a pestújhelyi bérelt imaterem „Bethlen kápolna” néven a Határ út 5-ben (későbbi Csanádi, most Wesselényi utca), s ezzel megalakult a Pestújhelyi Baptista Gyülekezet. 1933 -ben Wick Fülöp, aki banktisztviselőként dolgozott, banki kölcsönből megvásárolta az Adria u. 24. szám alatti ingatlant, ahol imatermet alakítottak ki. A teljes vételárat 1945-ben fizette ki a gyülekezet. Az ötvenes években a XV. kerületi Tanács lakókat telepített az épület egy részébe. A teljes épületet 1984-ben vehette birtokba a gyülekezet, miután a távozó lakók számára az általuk kért lelépési összeget kifizette. 1993-ban 70 négyzetméteres új résszel bővült a gyülekezeti ház, majd 2003. április 30-án az eredeti építmény teljes elbontásával épült fel az új gyülekezeti ház, melynek nettó alapterülete 350.55 négyzetméter. Az épület magába foglal egy 120 négyzetméteres istentiszteleti termet; 22 négyzetméter előteret; 40 négyzetméter közösségi termet; 40, 32, 30 négyzetméter oktatótermeket, konyhát, irodát, mellékhelyiségeket. A gyülekezetnek 65-70 tagja van, s vasárnaponként kb.
ugyanez a létszám.

„A működő gyülekezet élő gyülekezeti ház” mottó jegyében ezután három igeverset mondott el Kováts Kata, majd külön-külön néhány mondatban bemutatkoztak a gyülekezetben működő közösségek ( a Női Bibliakör, a Kegyelem Alapítvány, a Foltvarró tanfolyam, az Ifjúsági csoport, a Dániel csoport, a Lídia Imaközösség, a Dicsőítés csoport, a Kézműves Szakkör, a Gyermekmunka ?vasárnapi iskola ovisoknak, iskolásoknak, illetve az angol nyelvtanfolyam)
A kicsik közösségi Kolozsi Tímea vezetésével mutattak be egy köszöntő táncot Áldással, békével jövünk címmel. Miután Dobner Győző megáldotta a gyerekeket, ők eltávoztak a vasárnapi iskolai foglalkozásokra, majd Dr. Mészáros Kálmán hirdetett igét.
-Öröm, hogy itt lehetek, hiszen fiatalkoromban jártam itt. Nagyon örülök, hogy egy szép, megújult kápolna van itt, s ezzel a gyülekezet gyarapodott- mondta, majd a Királyok könyvéből Salamon templomszentelő imádságának részletét olvasta fel, s fűzte hozzá gondolatait.
Az Újpalotai Református Misszió Egyházközség nevében Fogarasi Gábor, lelkipásztor köszöntötte a Bárkát. Köszönetet mondott, hogy a korábbiakban befogadta ez a gyülekezet az újpalotai reformátusokat, s itt tarthatták istentiszteletüket. A Zsoltárok könyvének részlete alapján -az imaház imádság háza legyen- kívánta, hogy a későbbiekben is működjön szorosan együtt a két közösség.
Az imaház építésének rövid történetét Dobner Győző foglalta össze:
A terveket Jóföldi Szabolcs készítette, s a terveket 2002.szeptember 11-én nyújtottuk be. A jogerős építési engedélyt 2003. február 03-án kaptuk meg.
Az építkezés műszaki vezetője Gyetvai Zoltán okl. építészmérnök, az Építész Kamara tagja volt. Fontos segítséget nyújtott Csató Tamás építész vállalkozó.
Az építkezés 2003. április 30-án kezdődött. Először a régi alap mellé kívülről új alap került, majd következett a falazás. A folytatásról címszavakban:
2003.05.15. A falazás elkészült, az udvari gyülekezeti teremben az első istentisztelet.
2003.07.21. A speciális födém elkészült! (39 m beton fogyott)
2003.08.17. Az első bemerítés a teremben. Nyers betonon, ajtók ablakok nélkül. (Kinczel Dániel, Koncz László)
2003.08.28. Felső szinten a falazás elkezdése
2003.09.09. Központi fűtés kivitelezés kezdése
2003.09.16. A polistirol falak kibetonozása
2003.09.24. Tetőácsolás kezdete (eső miatt félbemaradt).
2003.10.03. A tető teljes befejezése
2003.11.23. A földszint készen (fűtés, burkolások stb.). Bemerítés az új imaházban (Szűcs Tímea, Bernát Betti, Flusznik Peti)
2004.01.18. Bemerítés: Pálfi Judit, Pittman Éva
2004.04.26. Emeleti munkák folytatása
2004.11.10. Teljes befejezés (lambéria, korlátok)
2004.11.22. Használatbavételi engedély papírjainak megszerzése
2005.11.25. Használatbavételi engedély dátuma
2006.02.05. Hivatalos megnyitó

Az építkezés teljes költség 32 millió Ft volt. Segítséget, támogatást nem kértünk más hívő közösségektől. Ennek ellenére 4.6 millió Ft-ot kaptunk bel- és külföldi gyülekezetektől; a gyülekezeten kívüli személyek, akik magukat nem kívánják megnevezni 5.2 millió Ft támogatást adtak. Egy millió Ft dologi költséget kaptunk a XV. kerületi önkormányzattól. A helyi gyülekezet adakozása az építkezésre 21.2 millió Ft volt. A fentiek mindösszesen teszik ki a 32 millió Ft-ot. A megnyitó ünnepség résztvevői tanúi lehettek annak, hogy a fenti összeg milyen készültségi és berendezettségi szintet eredményezett.

A rövid beszámolót követően Asztalos Imre, a szomszéd rákosszentmihályi gyülekezet nevében köszöntötte a Bárkát, aki János evangéliumából idézett majd ünnepi szavait azzal zárta: Járjatok hitben!
Domokos Ernő, akit egyszerűen csak „ezermesterként” tituláltak a jelenlévők, Erdélyből érkezett, s nagy segítséget nyújtott ahhoz, hogy az imaház elkészüljön. Ő is köszöntötte a jelenlévőket, s Noé bárkáját hasonlította össze a Bárka gyülekezet bárka mivoltával.
-Fontos, hogy az épület célszerű legyen, ahol békesség lakozzon- mondta.

A közel háromórás ünnepi istentisztelet a Te vagy dicsőségem című énekkel fejeződött be, majd a gyülekezet tagjai és a résztvevők közösen körbesétáltak az épületben illetve megkóstolhatták a házi süteményeket.

Kapcsolódó oldalak:

Képes beszámoló