Menu

Így könnyebben megy a tanulás
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.02.05.

Sike Valéria nemzetközileg elismert arany- és ezüstéremmel díjazott fejlesztő pedagógus nemrégiben a XV. kerületi tanulókkal tartott bemutató foglalkozást a Csokonai Művelődési Házban, melyen a kerületben tanítók is szép számmal vettek részt.

A programot Szakácsné Urbán Szilvia, a Csokonai Művelődési Központ művelődésszervezője, valamint Kecskeméthyné Mezősi Annamária megbízott kerületi pedagógiai koordinátor szervezte. A délután folyamán két foglalkozást tartott Sike Valéria, aki a Feltalálónők Első Világtalálkozóján Szöulban aranyérmet kapott fejlesztő játékaiért. A logopédus, fejlesztő pedagógus először a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ 4. a osztályának 24 diákjával tartott bemutató órát (az osztály tanítói: Nováky Lászlóné és Pelyvásné Kelemen Erika), majd a Czabán Általános Iskola 1.b és 3. b osztályosai is részt vettek e különleges foglalkozáson (tanítójuk Trunk Éva). A programokat a Nevelési Tanácsadó munkatársai mellett a kerület 8 iskolájának 34 pedagógusa nézte végig, majd tapasztalatcserére is lehetőség nyílt.
Sike Valéria maga is több mint 20 évig dolgozott nevelési tanácsadóban, ahol tanulási és magatartási zavarral küzdő gyermekek terápiájával foglalkozott. Emellett a Fővárosi Beszédjavító Intézetben logopédus volt, illetve az ELTE pszichopedagógia és logopédia szakos hallgatóinak gyakorlatvezető tanára volt, valamint tanártovábbképzéseken gyermeklélektant, fejlesztő pedagógiát is tanított. Akkreditációs szakértő.
Kiemelten a diszlexia és diszkalkulia, tanulási akadályozottság terápiájára szakosodott. Fejlesztő pedagógusként kidolgozta a fejlesztő pedagógia elméletét és gyakorlatát, illetve a komplex személyiségfejlesztő, szociálterapeuta pedagógus továbbképzés elméletét, amelyet akkreditáltatott.
Jelenleg pedagógus továbbképzés keretében adja tovább a tapasztalatait. Így került sor erre a bemutató foglalkozásra is. A tervek szerint a jövőben a Csokonai Művelődési Házban havonta lenne arra lehetőség, hogy a kerületben dolgozó pedagógusok tanítványaiknál tapasztalt problémáikkal felkeressék Sike Valériát és közösen próbáljanak megoldást találni a felmerülő gondokra.
Nem véletlen ez a lehetőség, ugyanis már hosszú ideje jó kapcsolatban vannak egymással a művelődési ház munkatársai és a logopédus, fejlesztő pedagógus.
Sike Valéria nemzetközileg elismert feltaláló. Találmányait Európában, Oroszországban, Szíriában arany- és ezüstéremmel díjazták. Több elismerése van a világ minden részéről. Így készítette el például a Vésike betűépítőt is, amely segít mind a dyszlexiás gyermekek fejlesztésében, mind a megelőzésben. Egyébként, több mint tíz didaktikus, az indirekt tanulást eredményező játékot fejlesztett ki.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló