Menu

Igazi nagy könyvtára lesz Újpalotának

2006.05.22.

Kedden délután dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója volt a Nyírpalota Társaság vendége, amely rendezvényen dr. Pálinszki Antal, alpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke valamint Szecsei Lászlóné, a FSZEK Kelet-Pesti Régió igazgatója is részt vett.

Házigazdaként Kelemen Árpád, az Újpalotai Közösségi Ház vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd tájékoztatásul elmondta, hogy
1982 óta egy kb.140 nm-en működik a Kontyfa utca 10-ben egy könyvtár, ám rövidesen végre megfelelő helyszínre járhatnak az olvasók, hiszen Újpalota egy igazi, szép könyvtárat kap a Pajtás étterem átépítésével.
-A megbeszélés-sorozat a kerületi önkormányzatok és a FSZEK között folyik folyamatosan- mondta dr. Fodor Péter. Szerencsére jó az együttműködés: általában a helyi önkormányzatnak van olyan megüresedett helyszíne, melyet egy könyvtár kialakítására tud biztosítani. Így készülhet most el a XV. kerületben is az új könyvtár. (Több ilyen együttműködés révén valósulhatott meg közös beruházásként egy-egy könyvtár a fővárosban- XII., XX., IV., XVII., XXI., XXII. kerület).
Az újpalotai könyvtár megvalósulásának előzményeiről a főigazgató a következőket mondta:
-A 2002-ben kidolgozott stratégiai tervben már benne volt egy újpalotai könyvtár kiépítésének terve. Tavaly többféle próbálkozás után történt egy felajánlás, mely szerint a Pajtás étteremben megvalósulhat mindez. Számunkra nagyon fontos, hogy egy könyvtár megközelíthető legyen közlekedési járművel.
A Főváros Közgyűlés 2006. februárban döntött az idei évi költségvetéséről, s megszavazta azt a 104 millió forintot, melyből átépülhet a Pajtás étterem, s helyén közel 700 nm-en az újpalotai könyvtár kaphat helyet. A kialakításnál figyelembe vették, hogy korszerűbb könyvtár alakuljon, amely jó dokumentumanyaggal rendelkezik, s információs központként is tud működni.
-Olyan kulturált térbe térhessen be az olvasó, ahol nemcsak kölcsönözni lehet csupán, hanem el lehet tölteni az időt olvasással, illetve megfelelő számú számítógép is rendelkezésre áll az információk beszerzéséhez- mondta dr. Fodor Péter.
–Igen visszafogott költségvetése van a fővárosnak, s nagy eredménynek tartom, hogy ez a 104 millió forint meglett. Úgy jutottunk ehhez, hogy főigazgató úr és munkatársai itt voltak egyszer és körbetekintettek a volt Pajtás étterem helyén. Elég gyorsan eredményhez jutottunk, hogy már itt van a kezemben az a megállapodás a Fővárosi Önkormányzat és a XV. kerületi Önkormányzat között , melyet alá fog írni a két vezető még a választásokat megelőzően, s ezt a főváros már jóváhagyta. A mi testületünk a jövő héten hagyja jóvá, s így minden alap megvan ahhoz, hogy elkezdődhessen a munka. Én nagyon örülök ennek- mondta dr. Pálinszki Antal alpolgármester, majd a résztvevők beszélgetni kezdtek a könyvtár megvalósításával kapcsolatosan.

Képes beszámoló