Menu

Idén is megrendezik a hagyományőrző szüreti felvonulást

2021.09.14.

A rákospalotai mulatságot szeptember 18-án tartják.

Harminc éve, hogy az eleinte még Gazdakörhöz tartozó fiatalok felelevenítették a szüreti szokásokat. Idén szeptember 18-án rendezik meg a hagyományos felvonulást, melyre mindenkit vár a Rákospalotai Örökségünk Egyesület. A mulatságot a főcsikós a csikósok, és betyárok kíséretében a csikóslányok összegyűjtésével nyitják meg. Mikor minden lány megérkezett a Karácsony Benő parkba, a legények elindulnak a főcsikoslányért, majd a bírópárért. Eközben a parkban 13:00 órától színes programokkal várják az érdeklődőket.

A színpadon fellépnek: Kapi Gábor, Toldi Csaba nótaénekesek, citerázik Pásztor Barnabás a Népművészet Ifjú Mestere, illetve táncol a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, zenél az Iszka Banda.

E mellett pónikocsikázással, kürtöskaláccsal és palotai rétessel kedveskednek. A részvevők megtekinthetik a korábbi szüreti felvonulásokon készült képekből öszszeállított kiállitást is. A főcsikós pár – Sebeházi Hajnalka Dóra, Galsi Dániel és a bírópár Pásztor Barnabás és félesége, Pásztor-Sebeházi Rita – megérkezését követően kezdődik a csikósok tánca.

16:00 órakor indul a felvonulás az „Öregfalu” utcáin, lóháton, fiákerekkel, fogatokkal, énekkel és élő zenével, melyet a Mogyoródi Hangya Zenekar szolgáltat.

A hagyománynak megfelelően alakul a felvonulás sorrendje: lovasok, főcsikóspár, bíró pár, majd őket követik a fogatokon népviseletbe öltözött csikóslányok, csikósok, menyecskék.

A felvonulás útvonala:

Karáscsony Benő park – Fő út – Petőfi – Kisfalu-dy utca – Epres sor – Cser-ba Elemér – Nagysándor -Rákosmező utca – Mátyás utca – Aporháza utca – Telek utca – Rákosmező utca – Mátyás utca – Szentmihályi út – Nagysándor utca – Cserba Elemér utca – Vécsey urca – Rákosmező utca – Régifóti út -Attila utca – Kismező utca – Kossuth utca – Csobogós utca – Mogyoród útja – Benkő István utca -Szántóföld út.