Menu

Idén hat iskola diákjai segítették iskolájukat
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.25.

Évek óta hagyományosan a tanév végéhez közeledve ér véget a Segítsd az Iskoládat! Közhasznú Egyesület vetélkedősorozata, melynek döntőjére az Újpalotai Közösségi Házban május 19-én került sor.

Az elmúlt tanév során öt kerületi iskola (Czabán Általános Iskola, Hartyán NOK, Kolozsvár Általános Iskola, László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Pestújhelyi NOK) és a XV. kerület testvérvárosának iskolája (Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár) hét forduló során jutott el a döntőig. A szeptember- május közötti időszakban többek között egy játékos szellemi feladatsort oldotta meg a diákok, majd az elsős és másodikosok „Osztálykiránduláson voltunk” címmel rajzolták meg élményeiket. A másik rajzos feladat során az iskolák kaptak egy-egy képet, melyet tovább kellett rajzolniuk és a kész alkotást vissza kellett juttatniuk az egyesületnek.
A fogalmazási verseny az 1956. október 23-ai eseményekhez kötődött. Egy képzeletbeli riportot kellett készíteniük az „Árpád Hona” című napilap számára úgy, mintha a Magyar Rádiónál ott lettek volna személyesen ezen a napon. A „Keress-kutass” címet viselő feladatban egy magyar költő egyik versét kellett kitalálni úgy, hogy a versben szereplő minden egyes szót egy-egy költő egy-egy verséből kellett kikeresni. Ennek a feladatnak a megoldásához a diákok igénybe vehették az Internetet. Már majdnem tavasz volt, amikor az iskolák közötti sportversenyre került sor. A hat iskola diákjainak azonban nemcsak egy-egy feladat megoldása során kellett bizonyítaniuk, hogy ők mennyire rátermettek, hanem a tanév folyamán folyamatosan jó osztályzatot is kellett szerezniük. Ugyanis az egyik feladat szerint a félévi bizonyítvány és egyebek alapján kisorsolt 4 – 4 tanuló jegyei – magatartás, matematika, magyar irodalom és idegen nyelv tantárgyakból- ugyanúgy befolyásolták az iskolák versenyében a pontszámok alakulását.
S ennyi akadályt leküzdve végül az elmúlt hét szombatján került sor a mindent eldöntő döntőre, ahol a csapatok 4 + 1 fővel ültek az asztalhoz ( négy diák és egy a csapatot segítő pedagógus, felnőtt). A verseny kimenetele teljesen nyitott volt, hiszen ekkor még így állt a tabella:
1. Móra Ferenc Általános Iskola- 1301 p.
2. László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda- 1240 p.
3. Kolozsvár Általános Iskola- 1225 p.
4. Czabán Általános Iskola- 1214 p.
5. Hartyán NOK- 1184 p.
6. Pestújhelyi NOK- 1091 p.

A döntőt Várhegyi Gábor, Segítsd az Iskoládat! Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg. Köszöntő szavaiban elmondta, hogy nagyon sok ajándék gyűlt össze, melyet a gyerekek megnyernek ezen a napon.
-Tavaly az ANNO 2006 programsorozat keretében volt egy árverés, melyen három műalkotást vettem meg az egyesület nevében. Ezeket az első három helyezett viheti majd haza. Az első és a második helyezett egy-egy Nagy Parisa képet Meyerling fantázia címmel, míg a harmadik Kirchmayer Károly szobrászművész egyik alkotását- mondta, majd az elmúlt napokban elhunyt szobrászművész emléke előtt egy perces néma felállással adóztak a résztvevők.
Nagy Parisa képeire visszatérve Kelemen Árpád, az Újpalotai Közösségi Ház vezetője beszélt az alkotóművészt ihlető témáról: Rudolf trónörökös és Vecsera Mária tiltott szerelmének, majd rejtélyes közös halálának történetéről, melyről Jancsó Miklós is forgatott filmet Magánbűnök, közerkölcsök címmel még 1975-ben.
Várhegyi Gábor visszavéve a szót szólt arról, hogy az egyesület összbevétele 967 923 forint volt, melyből a különböző költségekre 174 587 forintot költöttek, míg a kiosztásra kerülő ajándékok 811 306 forintos értéket képviselnek.
Ezután vette kezdetét a verseny, melyet a zsűri is felügyelt. A zsűri elnöke Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója volt, míg a zsűri tagjaként mellette foglalt helyet Németh Angéla, a kerületi önkormányzat MOS Bizottságának elnöke és Tárnyikné Szepessy Zsuzsa, a FSZEK Kontyfa utcai könyvtárának vezetője.
A döntőben számtalan feladat várt a diákokra (számítógépes verseny (Legyen Ön is milliomos), képfelismerések, hangfelismerések, filmrészletekből visszaemlékezések és ügyességi feladatok), melyeket egészen kora délutánig oldottak meg folyamatosan.
Délutánra, az eredményhirdetés idejére megérkezett Mosonmagyaróvár polgármestere, Szabó Miklós és a XV. kerület alpolgármestere, Király Csaba, akik a díjak átadásában is segédkeztek.

A Segítsd az Iskoládat! Verseny végeredménye:
I. Kolzsvár Általános Iskola 2510 p.- közel 115.000.- értékű ajándékot kaptak
II. Czabán Általános Iskola 2374 p.- közel 86.000.- értékű ajándék
III. László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda- 2205 p.- közel 79.000.- értékű ajándék
IV. Pestújhelyi NOK 2186 p.- közel 72.000.- értékű ajándék
V. Hartyán NOK 2089 p.-közel 69.000.-értékű ajándék
VI. Móra Ferenc Általános Iskola 2006 p.- közel 66.000.- értékű ajándék

Különdíjak:
A döntő legjobb iskolája: Kolozsvár Általános Iskola csapata. Ők Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, a verseny fővédnökének különdíját vehették át Tóth László minisztérium főosztályvezető-helyettesétől. A díj pedig: 10 diák és 2 fő kísérő térítésmentes részvétele a 2007. nyarán, Zánkán megrendezett Egyenlő Esélyek Táborában. A tábor időtartama: 1 hét. Az ajándék értéke közel 300.000.-

Szabó Miklós Mosonmagyarvár polgármestere pedig városa diákjainak, a Móra Ferenc Általános Iskola tanulóinak adta át különdíját személyesen: 45.000- Ft könyvutalvány + ajándékkosár 16.000- Ft értékben.

Kapcsolódó cikkek


Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló