Menu

Idén az AsiaCenter adott otthont a „Songkran” (thai újév) rendezvényeinek

2006.05.11.

Május 7-én a Magyarországon élő thai népesség az AsiaCenterben érdekes programokkal, látványos bemutatókkal ünnepelhette a thai időszámítás szerinti újévet.

A háromórás program jelentőségét emelte, hogy az eseményen tiszteletét tette Tawachai Piwarat, a magyarországi thai nagykövet.
Az eseményre ellátogató közönség rendkívül érdekes és szórakoztató programokban vehettek részt, és közelebbről is megismerkedhettek a thai kultúrával. Az eseményen tiszteletét tette a magyarországi Thai nagykövet, Tawachai Piwarat is.

A tavalyi magyarországi Songkran ünnepének sikere után idén a Thai Királyság Budapesti Nagykövetsége az újévi fesztivált itt a XV. kerületben rendezte meg. A program keretében az érdeklődők megtekinthették az idősebbek vízzel való meghintésének rítusát, és a Buddha kép megtisztításának szertartását. A színpadon pedig volt tradicionális thai táncbemutató és thai box is. A merészebbek eljárhatták a „Rum Wong-ot”, vagyis a thai néptáncot, illetve részt vehettek a Songkran Szépségversenyen („Nang Songkran”) is. Utóbbi programon gyönyörű, tradicionális thai ruhába öltözött thai és magyar hölgyek versenghettek a Nang Songkran díjért. Emellett a látogatók kipróbálhatták a híres thai masszázst illetve megkóstolhatták a thai ételeket illetve vásárolhattak eredeti thai kézműves termékeket.

További információ a „Songkran”-ról:
A legutóbbi időkig a thai emberek „Songkran” idején, április 13-tól 15-ig ünnepelték az újévet. A Songkran szó jelentése mozgás, helyváltoztatás, mivel ez az az időszak, amikor a Nap a Kos jegyébe vándorol, kijelölve az Újév kezdetét Thaiföldön. Az ünnep nagyjából olyan jelentőségű a thai emberek számára, mint a nyugat-európaiaknak a karácsony. A Songkran hagyománya értékes közösségi és vallási szokásokban ölt testet a thai emberek számára. Az ünnep alkalmából a családok tagjai összegyűlnek, hogy kifejezzék tiszteletüket az idősebbek iránt. A szülők és nagyszülők kezére illatos vizet öntenek, és érdemeik elismeréséül megajándékozzák őket. Az idősebbek megáldják a fiatalabb rokonokat, jó szerencsét és gazdagságot kívánva nekik.
A Songkran egyik lényegi eleme a megtisztulás és a megújulás folyamata ? ami elűzi a betegségeket, a balszerencsét és a gonoszt, hogy az Újév csak jó dolgokkal és tisztán kezdődhessen. Ennek szimbóluma a víz, ami a tisztaságot és az összetartozást fejezi ki. A víz, amikor jéggé fagy, széttörhető, és bármilyen formájúra alakítható, de amikor elolvad, ismét szétválaszthatatlan lesz, és visszatér az egység eredeti állapotába.