Menu

Ide hazajár a vendég

2010.04.24.

Talán nem véletlen, hogy aki egyszer betér Hámory Tamásékhoz a Fő utcába, az rögtön otthon találja magát. Épp ezért gyakran visszatér a helyszínre.
Mindez a Víg Kalmár Étterem, és aki szíveslátással várja vendégeit: ő Hámory Tamás tulajdonos.

Az igazi vendéglős pedig nemrégiben töltötte be 60. születésnapját, ám valószínűleg nemcsak e kerek évforduló, hanem a 16 éve a kerületért dolgozó, és eközben a művészet pártfogójaként is számon tartott úr nemrégiben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat elismerésben részesült. Ebből az alkalomból egy kis beszélgetésre ültünk birodalmában, a vendéglőben.
-Nagy meglepetés volt a kitüntetés, gondolom, az elmúlt 40 év szakmai munkájának elismeréseként kaphattam meg- mondta igazi csodálkozással Hámory Tamás, majd egy kicsit a múltról, a kezdetekről kezdett mesélni.
Két kiváló tanítómesterem volt: Czéh László, akitől a szakma szeretetét tanultam el- egyébként ő volt az utolsó kávéházi irodalmi főpincér-, és Papp Endre, a Mátyás Pince igazgatójától, akitől a vendégszeretet csínját sajátítottam el. Vele Bécsben együttdolgoztam. Ő azt mondta mindig: ha lát egy vendég, akkor tudja, hogy nagy gond nem lehet, mert itt a főnök. Épp ezért fontosnak tartom, hogy a vendégek mindig lássanak engem, vagy ha épp nem vagyok itt, akkor a családom más tagját, a feleségemet vagy a kisebbik lányomat. Mindig azt tartom, hogy inkább mindig eggyel többen legyünk bent munkatársaimmal, mint egy féllel kevesebben. Sokat számít, ha a vendég elégedett és ismerős arcokkal találkozik.
Az igazi régi vágású vendéglős mesélt arról is, hogy szülei- így operaénekes apukája, Hámory Imre is- orvosegyetemre szerették volna, ha továbbtanul, ám egy pont hiányzott a bejutáshoz.
-Valamit kellett kezdeni, így keveredtem ebbe a szakmába. 13 évig a Víg Matróz Étteremben dolgoztam, az éttermem víg elnevezése is innen származik, míg miután 13 évet kereskedtem, így elvben azt szerettem volna, ha Vendéglő a vidám kereskedőhöz lett volna az étterem neve. De ez túl hosszú volt, így lett Víg Kalmár.
S hogy mennyire otthonos ez a hely, s mennyire jó mecénás Hámory Tamás, annak az is a bizonyítéka, hogy számos színész, sportoló, politikus is rendszeresen betér hozzájuk.
-A sor végeláthatatlan: csak néhány név- Koltai Róbert, Sas József, Józsa Imre, Beregi Péter, Heller Tamás, Moór Marianna, Zana József, Seregi László, Kállai Ferenc, Bajor Imre, Garas Dezső, Kern András, Gálvölgyi János. Sajnos, nagyon sokan már nem lehetnek közöttünk, így pl. Agárdi Gábor, Iglódi István.
Természetesen nagyon sokan járnak családjukkal is hozzánk, akik nemcsak betérnek, hanem miközben étkeznek, a falakon lévő színházi anyagokból álló tárlatot is megtekinthetik.
Remélem, még sokáig találkozhatunk Hámory Tamással, akinek további sok sikert, jó egészséget kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:




Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: