Menu

Húsz év- jubileum Pestújhelyen

2012.05.07.

Húsz évvel ezelőtt még csak háromnapos volt a Pestújhelyi Napok programsorozata, amely idén már tizenegy napon át várja a kicsiket és nagyokat rendezvények sokaságával.
A legelső a Széchenyi moziban volt többek között Darvas Ferenc zeneszerző-zongorista, valamint Kemény Henrik bábművész közreműködésével, míg az utóbbi években a programok sorában helyet kapott számos sport- és családi program, kiállítás is.

Hajdanában a 24-es buszból senki nem nézett ki a mozi épületére, ahonnan ugyan integettünk az embereknek, hogy jöjjenek. Mára már talán nincs is olyan lakos a kerületrészben, aki ne tudna a tavaszköszöntő Pestújhelyi Napokról.
Érdemes kiemelni az idei rendezvény kavalkádból a nyitóprogramot, melyen László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő köszöntő gondolatait követően a 20 éves Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársaival (Nagy Edit, Pintér Zsuzsánna, Lövei Olga) az elmúlt két évtizedről beszélget Szabó Juli újságíró a Pestújhelyi Desszertben, majd Farkas Sándor bárzongorista szórakoztatja a vendégeket. Idén a korábbi nyolc év hagyományaitól eltérően nem lesz helytörténeti kiállítás megnyitó ezen a napon, ám amint Nagy Edit művelődésszervező elmondta, a tavalyi évben megrendezett Ügy című kiállításnak hamarosan lesz folytatása. A kiállítások sora azonban nem szakad meg, mert a kerület fotósa Varga Gábor Vargosz Pestújhelyi arcok címmel hozza el portréfotóit május 16-án, melyen a nyitó gondolatokat a fotósbarát Nagy Botond mondja el. Miután a közösségi házban próbált éveken keresztül a Tropical Transform Quintet, így most a zenekar három tagjával alakult formáció zenél ezen az esten a kerti kocsmában. Másnap Nagy Előd festőművész, aki éppen aznap ünnepli 70. születésnapját – és aki még a II. Pestújhelyi Napok keretében hozta el alkotásait -, most jubileumi tárlattal lép a közönség elé. A köszöntések sorát László Tamás polgármester és Szabó Gábor szobrászművész nyitja és ezzel a kiállítással tiszteleg szűkebb pátriája az ismert művész előtt.
Pestújhelyen sok a kerékpáros, így számos rendezvény kötődik ehhez a járműhöz: a hagyományos buszos sétát most biciklivel tehetjük meg május 15-én. Érintjük többek között az orvosi rendelőt, a Pestújhelyi Iskolát, a hajdani Iparosok Házát, majd a Hörpentőben Kapuszta Csaba egy pohár sörrel/üdítővel kedveskedik a kétkerekűn érkezőknek, illetve élő népzene vár mindenkit Dóra Áron és barátai előadásában.
Szintén a kerékpározáshoz kötődik a Biciklis kertmozi a Leanderesben című program május 14-én, melyre este kerül sor. Lesz híradó, zsonglőr, megnézhetjük Pestújhely első hangosfilmjét az 1930-as évekből, és egy meglepetésfilm. Bár lehet jönni gyalog, vagy járművel, ám a kerékpárosok egy-egy perecet is elropogtathatnak a film alatt.
Emellett a családi napon – május 19-én – az ovisok és a kisiskolások a hagyományos duatlon versenyen vehetnek részt, melyet Szlipcsevics István válogatott kerékpáros emlékének ajánlanak a szervezők.
Ezen a napon pedig ahogy már megszokhattuk lesz főzőverseny, melyen a Kajárpérci Vízirevű Önkéntes Társulat egyik amatőr művésze hoppmesterként vezényli le a versenyt, majd a társulat egy vidám színjátékkal szórakoztatja az egybegyűlteket.
A programsorozat kiemelkedő és egyben záró programja ismét szabadtéri lesz, ugyanis az Észak-pesti Kórház parkja újból megnyílik a nagyérdeműnek, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjét élvezhessük közösen, melyre a belépés díjtalan.
S hogy mi kell mindahhoz, hogy valóban felhőtlenül teljenek el ezek a jubileumi napok? Sok-sok napsütés és jókedv.

Részletes program: