Menu

Hulladékgazdálkodás, „Zöld Forrás” pályázat – BÖK-fórum a kerületben

2003.06.14.

Kerületünk adott otthont a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) találkozójának; az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkkal különösen fontossá váló témákat tűzött napirendjére a május 16-án megtartott fórum.

Devánszkiné dr. Molnár Katalin, országgyűlési képviselő, a BÖK ügyvivője nyitotta meg a tanácskozást, majd Hajdu László országgyűlési képviselő, a XV. kerület polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta – Rákospalota, Pestújhely és Újpalota, a főváros peremén számos gonddal küzd, ugyanakkor rendkívüli ütemben fejlődik. A kerületnek ebben a kettősségében kell megvalósítania, hogy a környezetvédelem valamennyi szempontját figyelembe véve eleget tudjon tenni a fenntartható fejlődés kívánalmainak.
Bese Erzsébet, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese Az önkormányzatok feladatai a települési hulladékkezelésben címmel tartott előadást. A 2000-ben elfogadott hulladékgazdálkodási törvény, a hozzá kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek rendkívül széles feladatkört szabnak az önkormányzatok számára a települési szilárd és folyékony hulladék összegyűjtésének, kezelésének, hasznosításának terén. (Budapesten ennek zöme a fővárosi önkormányzatra hárul, de a kerületeknek is jut még feladat bőven, például a most induló szelektív hulladékgyűjtési program keretében.)
Az Európai Unió is rendkívül fontosnak tartja a hulladékgazdálkodás fejlesztését, ezért is támogat minden ésszerű – főként regionális szintű –elképzelést, pályázatot. Több forrásból is hozzá lehet jutni azokhoz a pénzeszközökhöz, amelyekkel az önkormányzatok hozzá tudnak fogni ezeknek a kiemelt környezetvédelmi projekteknek a megvalósításához.
A fórumon az önkormányzatokat érintő „Zöld Forrás” pályázatokról tartott előadást Anka Magdolna, a szaktárca főosztályvezetője.
A jövőben kitüntetett figyelem jut a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtésére, a hasznosítható, vagy komposztálható hulladék minél nagyobb mennyiségben történő külön választására, illetve a lerakásra, elégetésre szánt hulladék drasztikus csökkentésére. A pályázatok jó része is a térségi szelektív gyűjtés, hasznosítás kialakítására irányul. A régi lerakóhelyek rekultiválása is kiemelt feladat.
A pályázati rendszer elő kívánja segíteni még a mozgáskorlátozottak kétütemű gépkocsijainak cseréjét, a parlagfű-mentesítést, a közlekedési zajforrások csökkentését, a védett természeti értékek megőrzését, a civil környezetvédelmi tevékenységet.
A fórumon volt aki azt vetette fel, miként lehetséges, hogy a minisztérium nem tett semmit a visszaváltható palackok „eltűnése” ellen, aminek következtében iszonyatos súllyal nehezednek ránk a „pille-palackok”.
Bori Ferenc képviselőnk arra hívta fel a figyelmet, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kialakításakor nem szabad elfeledkezni a megfelelő háttérről, a feldolgozó-, hasznosító kapacitás megteremtéséről sem. Hogy a szétválasztott hulladék valóban hasznosuljon, ne pedig valahol újra összekeverve mégis az égetőbe menjen… A jelenlegi begyűjtési módszerek erre még nem alkalmasak.