Menu

Hőségriasztás, tűzgyújtási tilalom

2011.08.23.

Igazi kánikula van országszerte. Szinte, csak a redőnnyel lehúzott ablakok mögött ventilátor zúgása mellett lehet elviselni ezt az időjárást. Épp ezért a mai napon a megbízott országos tisztifőorvos az OMSZ előrejelzése szerint ma 24 éjfélig másodfokú, holnap, azaz szerdán 0 órától pénteken 24 óráig pedig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

A hőhullám vége egyelőre nem látható pontosan, így szükség lehet a hőségriasztás meghosszabbítására is.
Az előrejelzés szerint kedden az ország legnagyobb részén 25-27 fok között lesz a napi középhőmérséklet, míg szerdán még ennél is magasabb: 25-28 fokos napi középhőmérséklet várható. A hét további részében hajnalban 18-23, míg napközben akár 34-39 fok is várható.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal épp ezért nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11-15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon megfelelő óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával, valamint egyék igénybe a hűtött helyiségeket!
A kánikulai meleg, valamint a csapadékmentes időjárás miatt fokozott a tűzveszély, „ezért az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – 2011. augusztus 22-től a vidékfejlesztési miniszter általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is”- olvasható a BM OKF honlapján.
Külön fel kell hívni a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Tudni kell, hogy aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

További információk:

Kapcsolódó linkek: