Menu

Hőségben is támad a füstgáz

2019.06.18.

A hődugó a bűnös, a szén-monoxid-riasztó megvásárlását támogatja az önkormányzat.

Kevesen tudják, de a legnagyobb hőségben is fennáll a szén-monoxid-mérgezés kockázata. A háztartások többsége nyáron is használja a nyílt égésterű gázkazánokat, gázüzemű átfolyós vízmelegítőket, a legtöbbször ezek állítják elő a meleg vizet. A bajt az úgynevezett „hődugó” jelensége okozhatja, amikor a kazánból elinduló, még hideg füstgáz, összeütközik a kémény tetőn kívüli részében, a napsütés által felmelegített melegebb levegővel, így nem tud kiáramlani, és visszafordul a kazán felé. (Hődugó bélelt és béleletlen kéményben is keletkezhet, ha  hőmérséklet-különbség van a füstgáz hőmérséklete, és a tetőn kívüli kéményszakasz belső hőmérséklete között.) .

A szakemberek ezért azt tanácsolják, ilyenkor is fokozottan ügyeljünk a levegő-utánpótlás biztosítására, jól hőszigetelő nyílászárók esetében pedig gondoskodjunk a megfelelően méretezett légbeeresztőről, és azok átjárhatóságát folyamatosan biztosítsuk. Rendszeresen szellőztessünk, és a tüzelőberendezés használatát lehetőleg a reggeli és esti órákra korlátozzuk. Visszaáramláshoz vezethetnek azok háztartási eszközök is, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Jellemzően ilyenek a konyhai szagelszívók, a ventillátorok, de extrém esetben akár egy szárítós mosógép is veszélyforrás lehet. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel együttesen használni. Főként a szagelszívók és ventillátorok esetében gondoskodni kell a készülék és a tüzelőberendezés összereteszeléséről, amely megakadályozza azok együtt működését.

Az óvintézkedések megtétele mellett a szakemberek javasolják a fogyasztóvédelmi hatóság által megfelelőnek minősített szén-monoxid riasztót felszerelését is, amelynek megvásárlását év eleje óta támogatja a XV. kerületi önkormányzat („Palota biztonságiberendezés-támogatás”), hogy ne anyagi kérdés legyen a városrészben élők biztonsága. A segítség összege utófinanszírozásos és lakásonként legfeljebb 12 ezer forint igényelhető, szociális szempontok figyelembe vételével. Az egy főre jutó jövedelemhatár egyedül élők esetében havi 142 500 forint, család esetében havonta 114 ezer forint.  A kérelmeket a polgármester bírálja el, azokat egész évben be lehet nyújtani munkanapokon a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán  (1153 Bp. Bocskai u.1-3).

A támogatásról a 305-3185 telefonszámon is kérhető tájékoztatás.

Fotó: XV Média