Menu

Honnan jön a bűz?

2009.03.13.

Erre a kérdésre keresték a választ azok a XV. és IV. kerületi résztvevők, akik az Euro Metall Öntödei Kft. és az önkormányzat közös lakossági fórumán ott voltak.

Az ugyanis, hogy bűz van a két kerület határán található üzem környékén, azt csak az nem érzi, aki nem jár erre. Az itt élők pedig már hosszú ideje kérik a cég bezárást vagy a munka során alkalmazott technológiák megváltoztatását. Állításuk szerint ugyanis az üzem felelős azért, hogy hajnalban és este 6 és 7 óra körüli időszakban bűz és fojtogató szürke, fekete füst terjeng a környékén. Bár az üzem vezetése egy hajnali gyárlátogatásra invitált mindenkit, hogy bebizonyítsák: semmi törvényellenes tevékenységet nem folytatnak, ám a lakosok másnap hajnalban nem mentek el a meghívásra.
Az Euro Metall jelenlévő képviselői azt bizonygatták, semmilyen veszélyes anyagot nem használnak, nem égetnek. Az üzemelő kemencéből tisztítatlan füstgáz nem távozik a szabad levegőbe, mivel két lépcsőben tisztító füstgázmosó berendezést építettek be. Tokos Márta, a cég környezetvédelemmel foglalkozó szakembere azt is elmondta, hogy az öntöde pakurát nem használ, kizárólag dunaújvárosi koksszal fűtik a kemencéket. Amint elhangzott, az üzem kéményét az Euro Metall Kft. átépítette még akkor, amikor megvásárolták az öntödét, így ez jelenleg 30 méter magasan bocsátja ki a füstöt a környezetbe. A jövőben azonban egy szárazpor-leválasztót építenek be a rendszerbe, de az elmúlt években is folyamatosan végeztek fejlesztéseket az üzemben. Ott az is, hogy pénteken délután ill. hétvégén nem dolgoznak, így a bűz valahol máshol keresendő. Az üzem egyébként megszerezte az ISO 9001:2000-es tanúsítványt, de azt elismerték, hogy környezetvédelmi minősítésük nincs.
A lakosok élesen bírálták az elhangzottakat, illetve kérdéseket tettek fel. Így fogalmazódott meg pl. ha a lakók bűzt éreznek, vagy fojtogató füst terjeng, akkor a cég vállalja-e, hogy beengedi a lakókat az üzem területére annak kiderítésére honnan származik a környezetkárosítás. A lakók javasolták egy online monitoring rendszer kiépítését, ahol nyomon lehet követni percről percre az öntöde munkája során keletkező gőzök, gázok összetételét, mennyiségét.
A cég válaszából kiderült, hogy az öntödében folyó munka miatt már fizettek környezetvédelmi bírságot, ám a telephelyükön nem tárolnak környezetszennyező anyagokat, ha keletkezik ilyen, akkor azt elszállíttatják. Az egyik lakó mintát is hozott magával a porból, melynek egy részét a cég képviselője elkért bevizsgálás céljából.
A helyszínen történet eseményekről szóló filmet tekinthetik meg.