Menu

A holokauszt áldozatainak emléknapján magyar honfitársainkat gyászoljuk

2019.04.17.

A rákospalotai zsidó temetőben tartott megemlékezést az önkormányzat a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

Történelmünk súlyos, tragikus törésének és az egész nemzet tragédiájának nevezte Németh Angéla a holokausztot. A XV. kerület polgármestere beszélt azon a megemlékezésen, amelyet a rákospalotai zsidó temetőben tartottak kedden, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján. A városvezető felidézte, hogy a több ezres helyi közösség tagjai közül mindössze háromszázan élték túl a vészkorszakot, és a megmaradottak jelentős része is elvándorolt a világháború után. Mint mondta, az 1944-ben történtek megmutatták, mire képes az előítéletekre alapozott totális hatalom, a cinikus politika. Németh Angéla rámutatott, ma sem lehetünk nyugodtak, mert a félelemkeltés, az uszítás ismét felerősödött.

Az alkalmon beszédet mondott Szerdócz J. Ervin, az Újpesti Zsidó Hitközség főrabbija, aki nem a 75 évvel ezelőtti soá történéseit, a szenvedéseket idézte fel, hanem egy aktuális eseménnyel mutatott rá a tragédiára. Azt mondta, a világ ezen a napon sír és siratja a párizsi Notre Dame-ot, 800 év remekét. „Amikor a párizsi füstöt látjuk, Auschwitz, a krematóriumok füstjét látjuk.  És félünk attól, hogy ezt az esetet nehogy ráfogják ártatlan emberekre. Nehogy azt mondják, az idegenek voltak, hogy azt mondják, a migránsok tették! Mert tudjuk, velünk is ezt tették, idegennek tartottak és annak mondtak minket.”

A magyarországi holokausztra azért április 16-án emlékezünk, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a hazai zsidóság gettókba zárása az ország északkeleti, illetve kárpátaljai területein. A megemlékezésen az önkormányzat részéről részt vett Tóth Imre alpolgármester, valamint Hajdu László országgyűlési képviselő is.

Fotók: Nagy Botond/XV Média