Menu

Holdújév Kínában, az iskolában és az AsiaCenterben
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.02.14.

Bár hazánkban január 31-éről január 1-jére virradóra köszöntjük az új évet, számos délkelet-ázsiai országban (pl. Kínában, Vietnámban, Koreában, Szingapúrban, Malajziában és Thaiföldön) évről évre más napra esik ez az ünnep. Idén február 7-re esett ez a nap, és ezzel a Patkány éve megkezdődött.

Mivel a kerületben található mind az AsiaCenter, mind a Magyar – Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola is,így mindkét helyen külön-külön ünnepségre került sor ezen a héten.
Február 6-án az iskola tanulói köszöntötték a kínai holdújévet műsorral, zenével, tánccal, énekkel. A programon, melyen részt vett Zhang Chun Xiang, a Kínai Népköztársaság magyar nagykövete, Huszty András magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Wang Qing Nian, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének oktatási osztályvezetője, Tichi László, az OMSZI Intézményfenntartó Kht. ügyvezető igazgatója, Soós Eszter, az Asia Center kommunikációs igazgatója, valamint Hajdu László polgármester, megszólalt a zongora, a hegedű, a szintetizátor. Szállt a dal- a karének, a szóló ének.
A nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy számára olyan fontos volt ez a látogatás, hogy számos más, fontos programját lemondta, hogy eljöhessen.
Ezután Lindner Klára, az iskola igazgatója szólt.
-Minden új év új lehetőségeket hordoz. A 2008-as év pedig különleges a számukra, hiszen ez az év az Olimpia éve lesz, amelyre évek óta készül Kína. Az olimpia szellemiségét a diákok is átvették és versenyeken, vetélkedőkön mérik össze erejüket, tudásukat.
Szó esett arról is, hogy bár messze vannak Kínától a gyerekek, de figyelnek az anyaország eseményeire, így például azokra a természeti csapásokra, amelyek a közelmúltban sújtották a kínaiakat.
Épp ezért a gyerekek átadták a nagykövetnek azt a 170 ezer forintot, melyet a katasztrófák által sújtottak számára gyűjtöttek össze zsebpénzükből.
-Nem az összeg nagysága, hanem a gondolat, a gesztus szépsége a fontos. Megígérem, hogy eljuttatom az érintetteknek -köszönte meg a gyerekek ajándékát a nagykövet. Zhang Chun Xiang biztosította az iskola vezetőségét és tanulóit, hogy a nagykövetség a továbbiakban is mindenben segítséget nyújt a további színvonalas munka végzéséhez.

Az AsiaCenterben a kínai újév alkalmából kétnapos program várta az érdeklődőket, ezen belül látványkonyha – gyermekprogramok – zsonglôrök, ázsiai dobshow – sárkánytánc – tűzzsonglôr bemutató, és az elmaradhatatlan, távolról is látható tűzijáték.
A Patkány éve február 7-én kezdődött el és 2009. január 25-ig tart. Mindez azért jelentős, mert ezzel kezdődik az állatövi jegyek sora: az új dolgok kezdetét jelzi, az elhalt dolgokat pedig akár a romokból is újjá lehet építeni.
Ebből az alkalomból várta a gyerekeket már reggeltől kézműves foglalkozás, míg a programok kavalkádja egészen estig tartott. Közben dobshow is zórakoztatta a nagyérdeműt.
A taiko, vagy más néven wadaiko, eredeti jelentése: japándob ? vagyis a szó eredetileg egy bizonyos, Japánban használt ütőhangszertípusra vonatkozik. Ez a vonzó és látványos zenei műfaj könnyen felismerhető a dobolást kísérő mozgáskultúráról, amit maguk a dobosok adnak elő, miközben ütik a „bőrt”, és jellegzetes dobjairól, amiknek a mérete az egészen kicsitől a több méter átmérőig terjedhet. A dobokat kísérhetik még egyéb (ütős, húros, furulya stb.) hangszerek is.
2000-ben alapították ? ebben a térségben elsőként és eddig egyedülálló módon ? a KIYO-KITO Taiko nevű magyarországi japándob csoport, amely azóta is folyamatosan fejlődve képviseli ezt a vonzó és látványos zenei műfajt hazánkban.
A programok csúcsaként mindkét napon látványos tűzzsonglőr és tűzijáték is volt, illetve a fényfestés technikájával varázsolódtak át a felületek.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló