Menu

Hogyan tovább a panelfelújítások területén?
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.20.

Néhány nappal ezelőtt panelfelújítási konferencia volt a Csokonai Művelődési házban a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) támogatásával. A konferencia célja volt, hogy az érdeklődők minden, a panelfelújítással kapcsolatos kérdésre választ kaphassanak, így a szakmai konzultációk mellett az ágazat szakembereinek is fel lehetett tenni a kérdéseket.

A panelprogram jövőbeni lehetőségeiről Bencsik János államtitkár és Seres László helyettes-államtitkár nevében Csíder László főosztályvezető tartott előadás. Ő arról beszélt, hogy az országosan közel 4,3 millió lakás között 2,8 millió a családi ház, 800 ezer a panellakás, míg az összes lakásállománynak csak 8-9 %-a a bérlakás. A lakásépítésekkel kapcsolatban elmondta, hogy 2004-ben 44 ezer új lakást adtak át, ami az évek folyamán folyamatosan csökkent, tavaly pedig már ez a szám 31 ezer volt csak. A válság jelei nemcsak az építkezési kedv csökkenésében mutatkozik meg, hanem a vásárlók sem keresik a lakásokat és ezzel párhuzamosan nő az eladatlan ingatlanok száma.
A panelprogram tapasztalatairól elmondta, hogy a pályázók elavult hőtechnikai rendszereket és a gépészeti rendszereket újították fel 62 milliárd forint állami támogatásból. A program keretében 270 ezer lakás újult meg összesen. Az energiamegtakarítás a gépészeti felújítás után 8-18 százalék, a komplex rekonstrukciók után pedig 40-50 százalék. A felújítások nagyon fontos hozadéka, hogy a lakótelepi lakások értéke is megnőtt.
Az új otthonteremtési program tervezetében pedig az szerepel, hogy évente 40-50 ezer lakás épülne, 100-200 ezer lakás újulna meg, míg 5-10 ezer bérlakás is megépülne. A kormányzat 2011-től komplex épület és épületenergetikai felújításokat támogat majd többek között adókedvezményekkel, energetikai pályázatokkal, valamint újdonságként mentori hálózat jönne létre, amelynek munkatársai segítséget nyújtanak a felújításokhoz a tulajdonosoknak, tulajdonosi közösségeknek.
Angyal István, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó őrnagya tűzvédelmi kérdésekről beszélt. Amint elmondta, a legtöbb panelépületet még a ’60-as, ’70-es években építették és többségük már nem, vagy csak részben felel meg a hatályos tűzvédelmi előírásoknak. A legtöbb probléma abból adódik, hogy a pinceszinteket összekötötték, így tűz esetén akadálytalanul terjedhet a láng és a füst az összes épületben. Ugyanígy problémát jelent az is, hogy a gépészeti rendszerek és az elektromos vezetékek sem felelnek meg a tűzállósági követelményeknek, illetve hogy a tűzoltáshoz kijelölt felvonuló útvonalakat vagy gépkocsikkal, vagy növényekkel zárják el. Angyal István felhívta a figyelmet arra is, hogy a homlokzatok felújításánál figyelni kell a hőszigetelő rendszerek tűzállósága. A tűzterjedési határérték ugyanis az A jelzésű rendszereknél nagyon jó, míg a B-vel jelzett hőszigetelések esetében nagyon rossz.
Az új pályázati lehetőségekről a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége elnöke, Farkas Tamás tartott előadást. Elmondta, hogy a szakmai szervezet véleménye szerint az eddigi pályázati rendszereket egy éven belül le kell zárni és el kell indítani az újakat, melyeket teljesen új gondolkodás mód szerint állítottak össze. A pályázat kiírója támogatja a bérlakások és saját tulajdonok építését, a teljes körű lakásfelújítást, továbbá fel akarják ébreszteni a bérlakások iránti igényt, valamint a középületek felújítását is szorgalmazzák. A programban új szabályozást, finanszírozást, ellenőrzést alakítanak ki. A KÉK program energetikai és környezetvédelmi felújításokat szorgalmazó támogatási rendszer. A rendszer segítségével a közel 500 ezer nem jó állapotú panellakást is felújíthatják a tulajdonosi közösségek.
A mentori rendszerről a szakember elmondta, hogy szoros kapcsolatban dolgoznak majd a felújításba kezdő tulajdonosokkal, tulajdonosi közösségekkel, valamint a pályázatok megírásától a tényleges kivitelezésig mindenben segítik a pályázókat.
Egy különösen energiatakarékos panelépület bemutatására vállalkozott Bácskai László közös képviselő. Mint elmondta, a Szegeden levő épület hőszigetelésének kiépítése és a nyílászáróinak cseréje után, a ház energiafelhasználása 1800 GJ-ról 600 GJ-ra csökkent. Amint elmondta, az épületen 2007 év végétől 2008 májusig végezték a munkálatokat. A régi 320 nyílászárót háromrétegű üvegezett ablakokra cserélték ki és hőszigetelő rendszert építettek rá a ház falára. A kivitelezés összköltsége 57 millió Ft volt.
Mindezek után számos szakmai előadás hangzott el többek között a hőszigetelő-rendszerekről, a lapostetők felújításáról, a korszerű nyílászáró szerkezetekről, a panelépületek szellőzőrendszereinek korszerűsítéséről, és az energiahatékony fűtéskorszerűsítésről.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló