Menu

Hogyan tovább a panelfalak között?

2004.10.19.

Az elmúlt héten kétnapos nemzetközi, szakmai találkozó volt a polgármesteri hivatalban az úgy nevezett „LHASA INTERREG IIIB- Lakótelepek Stabilizációs Programja” projektről.

Mivel Európa-szerte elterjedt a gyorsépítésű, úgy nevezett panelépületek építése, s ezek a lakótelepek csak ideiglenes jelleggel tudják a lakók igényeit kielégíteni, így évtized elteltével szükségessé vált e lakótelepek rehabilitációja. A panelépületek állagának, szigetelésének stb. problémája nemcsak Magyarországon, hanem mind a nyugat-, mind a kelet-európai országokban gondot jelent. Németországban már közel másfél évtizede felismerték e gondot és épp ezért több milliárd eurót költöttek a panelépületek és –lakások felújítására, s ezzel elérték, hogy ma már korszerűbb, sok évtized lakhatásra biztosított körülmények között élhetnek a panellakásokban otthont találók.
A lakókörnyezet újabbá és korszerűbbé tétele érdekében 2003 óta a XV. kerületi Önkormányzat közös pályázat keretében együttműködik Berlin, Lipcse (Németország), Tychy és Varsó (Lengyelország), Banska Bistrica (Szlovákia), Velence (Olaszország)és Pilsen (Csehország) városaival a közös panel-rekonstrukció érdekében. Idén ősszel- az elmúlt héten – pedig Budapest ad otthont a szakmai találkozónak és a partneri érdekegyeztetés fórumának.
Nem véletlen, hogy éppen a XV. kerületben került sor e fórumra, hiszen közel húszezer panellakás található itt, s ennek többsége Újpalotán.
-Az önkormányzatnak kiemelt érdeke a lakótelepek mielőbbi rehabilitációja – mondta dr. Dóczi Noémi, a EU-referens -, ezért a partnervárosok képviselői első ízben ez év júniusában, Berlinben találkoztak, ahol elsősorban az 1990. óta jól és eredményesen működő német mintát tekintették meg, most pedig a berlini küldöttség érkezett a budapesti találkozóra, melynek tapasztalatai az elkövetkezendő időszakra nézve meghatározóak lehetnek. A berliniekkel arról tanácskoztunk elsősorban, hogy Újpalotán mely paneltömb lehet majd az a mintaterület, ahol a rekonstrukció leghamarabb elkezdődhet. A kijelölt terület megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére alig másfél év áll a rendelkezésünkre (2006. márciusáig), s ezután a konkrét kivitelezés várhatóan 5-10 év alatt valósulhat meg.
A kétnapos konferencián a házigazda szerepét Hajdu László, polgármester töltötte be, míg a berlini küldöttség vezetője Von Karl-Heinz Kalke, (IPROM GMBH – berlini lakásfenntartó cég) volt. Az eseményen részt vett vendégként még Banska Bistrica (Besztercebánya- Szlovákia) küldöttsége valamint a XV.kerületi önkormányzat képviselői, önkormányzati szakemberek, civil szervezetek képviselői és több vendég, aki Budapest más kerületéből illetve az agglomerációs településekről érkezett.
Dóczi Noémi beszámolt arról is, hogy ez a konferencia egyben kísérlet arra, hogy a szakemberek véleményt cseréljenek a panelfelújítás terén szerzett tapasztalataikról.
-Különleges helyzetben van a XV. kerület, hiszen tizenhárom éve testvérvárosi kapcsolatban állunk Berlin Hellersdorf kerületével, ahol nagyon sok panellakás található, melyeket az évek során sikerült felújítaniuk, így tapasztalataikat meg tudják velünk vitatni- hogyan és milyen forrásokkal tudjuk nálunk ezeket a munkálatokat elindítani és végigvinni. Szeretnénk, ha a kerületben egy az ország többi települése számára is követendő mintaprojekt jönne létre ezáltal. Sőt, szeretnénk, ha az Európai Uniós források segítségével támogatást kaphatnánk pályázat útján mind mi, mind a többi érintett település a panelfelújításokra.
-Németországban a mi cégünk hatvanezer lakással foglalkozik, az elmúlt közel másfél évtized alatt egymilliárd eurót költöttünk panelfelújításokra – mondta Von Karl-Heinz Kalke a projekt-találkozón. A hat országot érintő projekt azonban mindenképpen a XV. kerületből indult el, hiszen Hajdu László polgármester volt az, aki egy berlini látogatása során vetette fel az együttműködés lehetőségét. A program a „LHASA” (Lakótelepek Stabilizációs Programja) nevet kapta, és a projektben főleg nagyvárosok peremkerületei vesznek részt. Németországban valóban szeretnénk e problémát megoldani, s így az épületek felújítása mellett a fölösleges épületeket lebontjuk.
A konferencia első napján Von Karl-Heinz Kalke tájékoztatója mellett Gyurcsánszky János alpolgármester, Balázs Zoltán kerületi főépítész és Millián György, az Építésügyi Osztály vezetője referált a részt vevőknek a XV. kerületi városrész, Újpalota jelenlegi helyzetéről és lehetőségeiről, majd a vendégekkel együtt tekintették meg a több mint 30 éves panel-lakótelepet.
Csütörtökön először Kalke úr beszélt a panelépületek modernizációjáról illetve napirendre került mind az energetikai megújítás lehetősége, a panelszerkezetek megújítása, illetve a lakásmegújítás finanszírozásának lehetséges módozatai és természetesen maga a panel-program, melyről Bakonyi Tibor, főpolgármester-helyettes beszélt. Az előadók között szerepelt az Országos Lakás és Építésügyi Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, a Városkutatás Kht., a Raiffeisen Bank, valamint a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének egy-egy képviselője. A konferencia zárásaként a részt vevők megvitatták az elkövetkező időszak teendőit.