Menu

Hittel és gördeszkával

2012.10.29.

A Pestújhelyi Római Katolikus Egyházközség a 11. nyári táborát a szlovén határ közelében található Zalaszombatfán tartotta. A nagyjából hatvanfős közösség itt ismerkedett meg Lendvai Zoltán atyával, aki néhány éve gördeszkatudásával vált ismertté.

– Zoltán atya mindennap meglátogatott bennünket, és ígéretet tett arra, hogy viszonozni fogja a látogatásunkat – mesélte Zsók Mária hitoktató azon az október 13-i rendhagyó hitoktatáson, melynek díszvendége a Zala megyei Rédicsről a fővárosba utazott plébános volt.
Lendvai Zoltán lelkipásztor 2010. augusztus 7-én vált ismertté. Aznap éppen egy esküvőről kellett átmennie a lakodalom színhelyére, amikor útközben gördeszkázó fiatalokkal találkozott Lentiben. A játékos kedvében levő pap zrikálni kezdte a fiatalokat, akik viszonzásképpen felajánlották neki a gördeszkájukat. S láss csodát, Zoltán atya felhúzta a reverendáját, és olyan bemutatót rittyentett, melyről a mai napig beszélnek arrafelé. Az egyik fiú a telefonjával videót is készített a produkcióról, melyet aztán felrakott a világhálóra.
– Jómagam csak akkor értesültem minderről, amikor néhány nap múlva hívni kezdtek az újságírók. A TV2 augusztus 15-én, Mária napon adta le a videót, utána meg csak úgy özönlöttek a meghívások – mondta Zoltán atya.
A rédicsi pap még az esztergomi ferences gimnáziumban egy osztálytársától tanult meg gördeszkázni. A tudását azonban a diákéveket követően, egészen a Lentiben történt esetig egyszer sem mutatta be. A videó óta azonban nagyot változott a világ körülötte. Zoltán atya sztár lett a világhálón, és a kommentekből erőt merített. A sok dicséretből és biztatásból azt látta, hogy szükség van az ilyen példamutatásra. A rédicsi plébános nem tétlenkedett, az ölébe hullott népszerűséget megpróbálta minél jobban felhasználni. Kijárta, hogy szülővárosában, Zalaegerszegen tízmillió forintos beruházásból extrém sportpályát építsenek, és Rédicsen, Lentiben és Gyenesdiáson is gördeszkapálya készült a helyi fiataloknak. Zoltán atya szerint a közeljövőben Keszthelyen és Veszprémben is hasonló létesítmény épülhet majd.
– Azért harcolok, hogy a tinédzsereknek legyen olyan helye, ahol jól érezhetik magukat. A példamutatásom nem egyedi, hisz a Boldoggá avatott II. János Pál pápa is közismert volt a sportszeretetéről. Nemcsak túrázni szeretett, hanem sokat biciklizett és rendkívül jól síelt is.
Zoltán atyának a rövid látogatása alkalmával is volt annyi türelme és energiája, hogy gördeszkázni tanítsa a pestújhelyi fiatalokat. S még mielőtt a hazáig tartó mintegy 300 kilométeres utat levezette volna, a Keresztelő Szent János plébániatemplomot is megtekintette a házigazda, Molnár Béla plébános kíséretében. Távozása előtt pedig azt mondta, hogy segíteni szeretne a XV. kerületi fiataloknak is, ezért a gördeszkapálya- javaslatával az itteni önkormányzatot is keresni fogja.