Menu

Hiányzik a létfontosságú vitamin – van megoldás

2019.11.14.

A XV. kerületben is elfogyott a patikákból az újszülötteknek fontos K-vitamin.  A védőnők szerint tudunk segíteni egymáson.

Ismét eltűnt a patikákból az újszülöttek számára létfontosságú K-vitamin (Konakion injekció). Nem pánikról vagy álhírről van szó, hanem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja közölte hivatalosan, hogy a szerből „bizonytalan végű” termékhiány áll fenn, ennek oka pedig „gyártási gond”.

A K-vitamin azért fontos a kisbabáknak, mert a véralvadásban szerepet játszó faktorok termelődéséhez járul hozzá. Hiánya életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. Ezért a magyar protokoll szerint az újszülöttek életük első néhány órájában, még a kórházban megkapják a vitamint. A csak anyatejjel táplált csecsemők esetében további adagokra is szükség van, mert az anyatejben nem található meg a K-vitamin. Ezeket az adagokat szereznék be a szülők a gyógyszertárakból.

Szerdán körbetelefonáltunk néhány gyógyszertárat Rákospalotán, valamint Újpalotán, és megerősítették, hogy hiánycikk a vitamin és jelenleg nem is rendelhető. Egyedül a Szent Korona útján található Diána Gyógyszertárban jelezték, hogy egyetlen adag maradt náluk – de egyelőre ez az utolsó.

Májusban már jelentkezett a hiány, akkor külföldi beszerzéssel orvosolták a gondot. Mostanra azonban ez a készlet is kifogyott.

Kardos Robertina önkormányzati vezető védőnőtől megtudtuk, a hiány odafigyeléssel enyhíthető. Ennek érdekében arra kérik azokat a szülőket, akiknél maradt fel nem használt és még nem lejárt K-vitamin injekció, hogy azokat juttassák el a védőnői szolgálathoz vagy a gyermek háziorvosokhoz.

Arról, hogy a termékhiány mikor szűnhet meg, egyelőre nem érkezett hír.