Menu

Hetvenéves a baptista lelkész

2005.09.19.

Csütörtökön délután polgármesteri irodájában Hajdu László köszöntötte a 70. születésnapját ünneplő Győri Kornél baptista lelkészt, aki az elmúlt nyolc évben a Rákospalotai Baptista Gyülekezetnél szolgált.

A köszöntésen részt vett a lelkész felesége mellett a gyülekezet munkáját segítő Szabó házaspár, valamint a polgármesteri hivatal részéről dr. Nagy Antal jegyző és dr. Dóczi Noémi egyházügyi referens, tanácsadó.

-A XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testületének nevében szeretném köszönteni a lelkész urat eme jeles napon. Az önkormányzat számon tartja azon kerületi szolgálatot és közszolgálatot ellátó emberek életútját, így a születésnapját is, akik sokat tesznek ezért a kerületért és úgy gondolom, hogy te lelkész úr a XV. kerületben nagy tiszteletet vívtál ki magadnak. Sok olyan kerületi rendezvény van, ahol számíthatunk a szolgálatodra illetve személyeddel emeled az ünnepélyességet. A születésnap alkalmas arra is, hogy a lelkész magánéletéről is szó essék. Kívánjuk, hogy a magánéletben nagyon sok erő és egészség járuljon ahhoz, hogy hosszú-hosszú ideig szolgálhasd egyházadat és a XV. kerületet is.

Majd Hajdu László átadott a lelkész úrnak egy kis ajándékot valamint egy emlékoklevelet, melyben az alábbi szavakat olvashatjuk: „Budapest főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm Győri Kornél lelkész urat 70. születésnapja alkalmából. Isten szolgálatában eltöltött több évtizedes munkájának befejezése, nyugállományba vonulása alkalmából kívánok Önnek Isten és a gyülekezet szeretetét, békés, boldog életet, erőt és egészséget!”

Köszönetképpen Győri Kornél a következő szavakat mondta:
-Egész életemben arra törekedtem, hogy megpróbáljam hasznosítani magamat ott, ahol éppen voltam. Életemnek ebben a szakaszában nyolc éven át a XV. kerületnek a lelkipásztora lehettem, ami részben hazatérés volt. Nem azért, mert születésem vagy neveltetésem okán itt lett volna szerepem, hanem úgy, hogy feleségemet Rákospalotáról vettem el, s most már több mint négy évtizede együtt élünk és szolgálunk. Így én szív szerint mindig nagy szeretettel gondoltam erre a kerületre. Az esküvőnk világi része is itt volt az épület házasságkötő termében, és bizony jól működött mindeddig, mert kitartott mindmáig ez a házasság, s egyetlen hajszálrepedés sincs rajta. Kívánok sok ilyen házasságkötést. A XV. kerület egy igen sajátos kerület. Kicsit foglalkoztam a történelmével is, amikor a gyülekezet történetét igyekeztem kiegészíteni, megírni. Egy nagyon összetett és sokféle réteget képviselő kerület: akár Rákospalotát, akár Újpalotát, akár Pestújhelyet nézzük és én igyekeztem arra, hogy legalább abban a részében, amiben a gyülekezet helyezkedik el, a sokfelől jött tagság úgy érezze magát, hogy egy szervesen összetartozó közösségnek a tagja. Ugyanakkor magam is úgy vallom, hogy a gyülekezet egy kéthazájú testület. Két hazánk van és nem lehet úgy szeretni a másikat, az eljövendőt, hogy ugyanakkor észrevétlenek vagyunk az itteni jelenlétünkkel. Azt gondolom anélkül, hogy hangzatos szavakat mondanék, a gyülekezet tagjai a maguk módján megállták a helyüket. Én kezdettől fogva úgy tapasztaltam, hogy nemcsak a gyülekezetnek a szeretete vett körül, hanem akármikor találkoztam a kerületben felelős személyekkel, a legnagyobb szívélyességet tapasztaltam. Így nem volt nehéz, hogy én is ilyen legyek. Ha valami szomorúság van egy ilyen útszakasz végén, az az, hogyha lesz még szolgálatom, az valószínűleg máshol folytatódik, így azok a kapcsolatok, amelyek eddig voltak, megszűnnek. Ha pedig összetalálkozunk valahol, akkor nem a kötelező udvariasság fog érvényesülni, ha mosolygunk egymásra, meleg kézfogással üdvözöljük egymást, hanem a közös munkálkodás jó emléke és az emberszeretet, jóakarat. Kívánom, hogy az utódom ugyanígy megtalálja a helyét ebben a közösségben. Először elhozom majd, aztán elengedem a kezét és rajta múlik, hogy hogyan futja be a pályáját a gyülekezet neveltje.

Az összejövetel végén egy pohár pezsgő mellett folytatódott a kötetlen hangulatú beszélgetés.

Kapcsolódó linkek: