Menu

Hét kerületi önkormányzat és a Fővárosi Gázművek Zrt. szerződése
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.09.

Április 5-én ünnepélyes keretek kötötte meg a Fővárosi Gázművek Zrt. hét fővárosi kerület önkormányzatának képviselőivel újabb egy évre a háztartások fűtéskorszerűsítési törekvéseinek, valamint a kerületekben lévő társasházak alap- és felszálló gázvezetékeinek rekonstrukciós munkái támogatásáról szóló szerződést.

Az ünnepségen részt vett Dr. Vasanits Dezső, a Fővárosi Gázművek Zrt. elnök-igazgatója mellett a XV. kerület polgármestere Hajdu László, valamint Komoróczy László, a XX. kerület alpolgármestere, Gergely József, a VII. kerület alpolgármestere, Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere, Hiszékeny Dezső, a XIII. kerület alpolgármestere, Szepessy Tamás, a III. kerület alpolgármestere. A programban rajtuk kívül az I. kerület vesz még részt.
Amint Dr. Vasanits Dezső elmondta, a cég befektetése hosszútávon térül meg a számukra, s ezzel párhuzamosan a környezetszennyezés is csökken.
-Társaságunk kiemelt programja a fűtéskorszerűsítés. A XV. kerületi önkormányzattal 2000-ben útnak indított kezdeményezés célja, hogy a szociálisan rászoruló családok részére támogatást nyújtson otthonuk korszerű és takarékos, földgáz alapú fűtési rendszerének kiépítéséhez. A programhoz 2000 és 2007 között további hat kerület – I., III., VII., XIII., XIX., XX. – önkormányzata csatlakozott. A Fővárosi Gázművek Zrt. minden, a programban résztvevő kerület esetében vállalja, hogy az önkormányzatok által támogatásban részesítendő családok számára központi fűtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítése esetén maximum 200.000 Ft, egyedi fűtési rendszer (konvektor) létesítése esetén pedig maximum 150.000 Ft támogatást biztosít. A támogatottak körét továbbra is pályáztatás útján, az önkormányzatok – az erre a célra kiadott rendeletük szabályozásával összhangban – választják ki, és folyósítják részükre a támogatási összeget. A takarékos, gazdaságos és környezetkímélő fűtési megoldások alkalmazása egyaránt szolgálja a kerületek lakosságának, az önkormányzatok és a Fővárosi Gázművek Zrt. közös érdekeit- mondta az elnök-igazgatója, majd egy másik támogatandó kezdeményezésről szólt a sajtó résztvevő képviselőinek.
-A Fővárosi Gázművek Zrt. a folyamatos és biztonságos földgázszolgáltatás mellett felelősségi körén túlmutató kérdésekben is elkötelezett. E kezdeményezések elsődleges célja a műszaki-biztonság és a földgázszolgáltatás színvonalának növelése, valamint a korszerű földgázalapú fűtési rendszerek további terjedésének támogatása, ezeken keresztül pedig az ügyfél-elégedettség növelése. Gyakran előforduló probléma, hogy a társasházakban a telekhatáron belül üzemelő gázvezetékek – az ún. alap- és felszálló-vezetékek – igen rossz állapotban vannak. Ennek egyik gyakori oka, hogy sok esetben sem a társasházakban élő lakástulajdonosok, sem a társasházi közös képviselők nincsenek tisztában a tulajdonukban lévő, telekhatáron belüli gázvezeték-rendszer rendszeres ellenőriztetésének fontosságával és kötelezettségével. Így fordulhatnak elő azok a sajnálatos esetek, amikor a szolgáltatónak az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében – törvényi kötelezettségének értelmében – a társasházban a gázszolgáltatást szüneteltetnie kell. Tapasztalataink szerint az „előre gondolkodás” hiánya és a társasházak szűkös forrásai az okai a szükséges felújítások és a rendszeres ellenőrzések elmaradásainak. A problémát felismerve, számos budapesti kerületi önkormányzat – különös tekintettel a belső kerületekre – hozott létre olyan alapokat, amelyek pályázatok útján támogatást nyújtanak a társasházak számára.
Az eddigi erőfeszítések részeként a vezeték-felújítási program célja éppen ezért az, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. – a kerületi önkormányzatok részére rendelkezésre bocsátott forrásokkal – anyagilag is elősegítse a társasházak alap- és felszálló-vezetékeinek rekonstrukciós munkáit. A vezetékrekonstrukciós programban jelenleg négy fővárosi Önkormányzat – I., III., VII., XIII. kerület – vesz részt. A Fővárosi Gázművek Zrt. kerületenként 5-10 millió forintos összeggel járul hozzá a társasházak alap- és felszálló-vezetékeinek rekonstrukciós munkáit finanszírozó, felújítási célú alapokhoz. Ehhez a támogatáshoz az érintett lakóközösségek pályázati úton juthatnak hozzá.
Dr. Vasanits úr szavait követően Hajdu László polgármester, mint a programhoz elsőként csatlakozó kerület képviselője beszélt arról, hogy nyolcadik alkalommal írja alá az együttműködési megállapodást a Fővárosi Gázművek Zrt.-vel.
-Egy alkalommal hajdanában arról beszéltem az elnök úrnak, hogy nálunk a kerületben még HTO-val, fával, szénnel fűtenek még sok helyen, s épp ezért mennyi segélyt osztunk ki évente. Miután dr.Vasanits úr ezt meghallotta, felajánlotta, hogy közösen dolgozzunk ki egy rendszert. Ez a támogatás pedig megtérül. Nagyon fontosnak tartom egy közszolgáltató cég szociális érzékenységét. Jó lenne, ha a többi közszolgáltató cég a jól felfogott érdekében tenne hasonlóképpen: hiszen mindez mind a cégnek, mind a kerületnek jó- mondta Hajdu László, majd azzal folytatta, hogy az elmúlt hét éve alatt 386 családhoz vezették be a gázt a programnak köszönhetően, s nem tettek eddig sem különbséget önkormányzati lakás bérlője és magántulajdonú lakás tulajdonosa között a pályázat folyamán. A kerület kétszázmillió forintot adott ennyi idő alatt a FŐGÁZ Zrt. 67 millió forintos támogatásához.
Az elhangzottakhoz dr. Vasanits Dezső hozzátette, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. az évek óta sikeresen működő fűtéskorszerűsítési programjával és a vezeték-rekonstrukciós támogatással – a fővárosi közüzemi vállalatok közül elsőként – jelentős mértékű, az idei évben közel 50 millió forint értékben nyújt, az elmúlt hét évben összesen több mint 200 millió forint értékben nyújtott támogatást az önkormányzatok felújítási célú alapjainak működtetéséhez.
A rövid beszédeket követően az összejövetel zárásaként az szerződések ünnepélyes aláírására került sor.

Kapcsolódó cikkek


Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló