Menu

Helyére került a címer
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.06.10.

Alig egy évvel ezelőtt adtunk arról hírt itt a honlapon, hogy a Pestújhelyi térről eltűnt a néhai miniszterelnök, Antall József szobrával egy időben az 1848-as Emlékoszlopon található szintén bronzból készült koronás címer is. Most vasárnap, június 8-án azonban a Rákospalotai Ipartestület tagjainak elhatározásából és tetteit követően új címer került az oszlopra.

A kőoszlopot a Répszolg Kht. munkatársai festették le, majd erre került fel a Gablovics Károly által öntött magyar címer.
Az ünnepség alkalmával Juhász Sándor, a Rákospalotai Ipartestület elnök-helyettese mondandóját 2008. március 15-e a Pestújhelyi téren tartott ünneplés helyzetképének felvázolásával kezdte.
-Amíg itt folyt az ünnep, a játszótereken, a környéken sem állt meg az élet, ricsajtól, nevetéstől volt hangos a környék. Sőt, mindez még a Himnusz illetve a Szózat hangjaira sem csitult. Épp ezért ma sincs okunk ünneplésre. Mindez az elmúlt 60 év mellékterméke, hogy egy fiatal szülő sem áll meg, és nem állítja meg gyermekét sem legalább egy pillanatra.
Nem hoztunk mi létre újat, csupán pótolni kellett egy olyat, amit egy hitvány ember ellopott. Helyben járunk. Ez az emlékmű ugyanis nemcsak az 1848-as eseményeknek állít emléket, hanem a trianoni gyalázatnak is, amely 88 évvel ezelőtt volt szinte napra majdnem pontosan, június 4-én- mondta Juhász Sándor, majd így folytatta.
-Egy valamiért hálás lehetünk annak, aki ezt a vandalizmust tette az Emlékoszloppal. A helyreállítás érdekében mindenki az első szóra segítséget nyújtott. A magyar címer anyagi értéke jelképes, ám a címer jelképértéke felbecsülhetetlen. Ugyanis ez az 1000 éves Magyarország jelképe. Kérem, vigyázzanak rá, hogy az elkövetkező ezer évben is így maradhasson, hogy ne lopják el értékeinket. Őrizzük meg a maga jelentőségében mindezt!- mondta, majd felkérte Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselőt és László Tamás országgyűlési és önkormányzati képviselőt, hogy közösen leplezzék le a felújított emlékművet.
Ezt követően Pestújhely történelmi egyházainak képviselői adták áldásukat a felújított emlékműre: így Molnár Béla esperes-plébános, Kendeh A. Péter evangélikus lelkész és Trencsényi László református lelkész
Az ünnepség ezután Bánffy György Kossuth- és Magyar Örökség-díjas színművész néhány gondolatban szólt arról, ami a később elmondott vers bevezetése is volt egyben: próbáljuk arra biztatni az embereket, hogy ne hagyják a rombolást. A színművész Vörösmarty Mihály: Jóslat című versét olvasta fel, amely így fejeződik be:
?És még neked virulnod kell, o hon,
Mert isten, ember virraszt pártodon.?
Bánffy György szavait követően a Pestújhelyi Pátria Egyesület helyezte el koszorúját az emlékműnél, majd az egyesület nevében Báder György titkár megköszönte a segítséget a PEPE, Pestújhely, a kerület, az egész magyar nép nevében.
-Ez a címer több annál, mint egy téren álló szimbólum- mondta.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló