Menu

Takarékos házról és önkormányzati pályázatról is szó volt a fórumon

2017.02.27.

A társasházi fórumra Hajdu László polgármester invitálta a társasházak képviselőit.

Szó volt a társasházaknak kiírt önkormányzati felújítási pályázatról, és bemutatták a Nyírpalota utca 1-21. számú házban működő online leolvasási rendszer működését is a társasházkezelői fórumon február 23-án.

Az online leolvasási rendszerről Gugyella János, az Újpalota I. Számú Lakásszövetkezet elnökhelyettese beszélt a meghívottaknak. Beszámolójából kiderült, hogy a szövetkezet kezelésében levő házban többek között a távhőfelhasználást, a vízhasználat, az áramfogyasztás és gázfogyasztás mérését oldották meg ilyen korszerű módon. A fogyasztást jeladók rögzítik és továbbítják a vevőegységnek, ami a központi rendszerre küldi az adatokat.

Lakossagi_03_f-NB

Gugyella János beszámolója/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az is kiderült, hogy azért döntöttek az online mérőrendszer kiépítése mellett, mert pontosabb képet kaphatnak a fogyasztásról, de nem utolsósorban a megtakarítást is szolgálja ez a szisztéma. Például a távhőfelhasználásnál a tulajdonos lekérdezheti a fogyasztását a rendszerből, és ha szükségét látja, akkor szabályozhatja lakása fűtését a termosztáttal.

Az önkormányzati pályázatokról Németh Tibor, a hivatal városüzemeltetési főosztályának vezetője beszélt a hallgatóságnak. A pályázati lehetőségek ismertetése előtt hangsúlyozta, hogy a kerület költségvetését február 28-án tárgyalja a képviselő-testület, ami tartalmazza a pályázati keretösszegeket is. Ha elfogadják a képviselők a 2017. évi költségvetést, akkor nyithatják meg a pályázati forrásokat.

Elöljáróban annyit mondott el, hogy idén is lesz panelfelújítási pályázat, amire a keret kimerüléséig lehet benyújtani igényléseket. A tervek szerint április 3-ától lehet folyamatosan leadni a pályázatokat. A beadott kérelmeket pedig egymás után értékeli a bírálóbizottság. A pénzügyi feltételekről a főosztályvezető elmondta: 5 millió forint igényelhető, és a megkapott kamatmentes hitelt 60 hónap alatt kell törleszteni.

A pályázatról további részleteket a városüzemeltetési főosztály munkatársa, Csőke Csaba András tud majd mondani a 06 1 305 3183-as telefonszámon, de meghirdetik az Életképek újságban, a bpxv.hu honlapon és a kábeltelevízióban is.

Németh Tibor azt is elmondta, hogy a lakóközösségi kertek kialakításában szeretne együttműködni az önkormányzat a lakóközösségekkel, és erről a főosztály munkatársa, Lázár Ildikó ad majd felvilágosítást az érdeklődőknek. Az is elhangzott, hogy a téli takarítási és síkosságmentesítési munkákkal kapcsolatos önkormányzati és társasházi kötelezettségeket írásba kívánja foglalni az önkormányzat, ezért felkeresik majd a társasházak kezelőit.