Menu

Lakossági tájékoztató

Hatósági bizonyítvány kiállítása a lakossági fogyasztók kedvezményes földgázvételezéséhez.

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) Korm. rendelet 7/A. §-a alapján 2022. szeptember 10-től a települési önkormányzatok jegyzői adnak ki hatósági bizonyítványt az ingatlan lakás rendeltetési egységeinek számáról annak érdekében, hogy a lakossági fogyasztók kedvezményes áron vételezhessék a földgázt egyetemes (földgáz) közmű szolgálatójuktól.

A hatósági bizonyítvány kiállítása a lakossági fogyasztó (illetékmentes) kérelmére történik.

A hatósági bizonyítvány arra az ingatlanra nézve állítható ki, mely

  1. nem minősül társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, és
  2. legfeljebb 4 db (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (OTÉK) 105. §-a szerinti) lakás rendeltetési egységet foglal magába.

A kérelem benyújtható:

  • elektronikus úton (hivatali kapun, e-papír alkalmazásával),
  • postai úton, vagy
  • személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán.

Írásbelinek nem minősülő elektronikus kapcsolat (e-mail) útján a kérelem – mivel a teljes bizonyító erejű aláírást nem tartalmazza – nem nyújtható be.

A kérelem benyújtásának megkönnyítésére hivatalom által készített kérelemnyomtatvány hivatalunk honlapjáról elérhető.

Az ügyintézési határidő 8 nap, mely a kérelem beérkezését követő napon kezdődik.

A jegyző által kiállított hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a közműszolgáltatóhoz a kedvezmény igénybevétele céljából, büntetőjogi és kártérítési felelősség vállalásával.

A hatósági bizonyítvány kizárólag a családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezmény igénybevétele céljából és kizárólag a közműszolgáltatónál használható fel, egyéb ügyintézés – így pl. földhivatali átvezetés – során nem. Ha az egyetemes közműszolgáltató azt észleli, hogy az ingatlan lakás rendeltetési egységeinek száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványban foglaltakkal, azt a jegyzővel a helyszínen ellenőriztetheti.

Családi fogyasztói közösségek kedvezménye kérelemnyomtatvány