Menu

Hatékony munka és váratlan dicséret

2020.03.03.

A költségvetés elfogadása utáni első testületi ülésen gyors döntések születtek, és mindeközben a Fidesz-frakció is elismerte: nagyobb lett a tisztaság a XV. kerületben a választások óta.

Egyperces néma felállással kezdődött a keddi, március 3-i testületi ülés. Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, ifjúsági szerző emlékére némult el a polgármesteri hivatal díszterme.

Talán függetlenül az egyperces tiszteletadástól, de a megszokottnál visszafogottabb mederben zajlott az ülés egy héttel azután, hogy a képviselők elfogadták a XV. kerület 2020-as költségvetését. Az a döntés nagy lépés volt az itt élők és dolgozók szempontjából, tekintve, hogy tavaly közel tíz hónapon keresztül nem volt elfogadott büdzséje a kerületnek.

Módosult az építési szabályzat

Az előterjesztések közül elsőként a Budapest Főváros XV. kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosítását fogadta el ellenvetés nélkül a testület. A hatályban lévő KÉSZ 2018-as megalkotása óta eltelt időszak tapasztalatait és a felmerült igényeket figyelembe véve indokolt volt a szabályzat felülvizsgálata. Ez tavaly május óta folyt, a KÉSZ-szel kapcsolatos partneri kérések és igények így bekerültek a kedden elfogadott módosításokba. Az apróbb pontosítások mellett érdemes kiemelni, hogy bekerült a KÉSZ-be az önkormányzat elővásárlási joga: erre a távlati településrendezési célok végrehajthatósága érdekében van szükség. Az új  KÉSZ 6. számú mellékletét képezi ezentúl az elővásárlási joggal érintett telkek listája, a városrendezési cél megjelölésével, és ezeket a szabályozási tervlapokon feltüntetik a jövőben.

A Gazdasági Működtetési Központ (GMK) főigazgatójának megbízatása 2020. június 30-án lejár, ezért a tisztség betöltésére pályázatot írt ki a testület. A GMK az önkormányzat háttérintézménye, amely többek között szervezi a közétkeztetést, szociális étkeztetést, a gyermekek nyári táboroztatását és üzemelteti a kerületi sportlétesítményeket, műszaki szolgáltatásokat nyújt.

Dicséret a kerület köztisztaságának

A testület elfogadta az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok (CSAPl-15 Kft., PALOTA-15 Nonprofit Kft., PALOTA-HOLDING Zrt., RÉPSZOLG Kft., XV. Média Kft.) 2020-as üzleti terveit. Cserdiné Németh Angéla polgármester köszönetét fejezte ki munkájukért a társaságok vezetőinek, munkavállalóinak, valamint a felügyelő bizottságoknak is. A vita során több felszólalás is érintette a társaságok tevékenységét – így a Palota-15-nél nemrég történt ügyvezetőváltás, a Palota-Holding (képünkön a cég vezérigazgatója, Bokor István) gazdálkodását, informatikai fejlesztéseit –, és összességében egyetértés volt, hogy cégek a tavalyi hátráltató körülmények ellenére is, a kerületi lakosok érdekeit képviselve, eredményes munkát végeztek.

A Répszolg munkáját külön kiemelve Lehoczki Ádám, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elismerően szólt arról, hogy a választások óta javul és egyre szembetűnőbb a köztisztaság a XV. kerületben.

A Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagjai arra hívták fel a figyelmet, hogy az önkormányzat feladatellátásaihoz kapott állami támogatások, normatívák mértéke nem igazodik az állam által is előírt elvárásokhoz, amelyek megvalósításához így továbbra is az önkormányzatnak kell a saját zsebébe nyúlnia.

Létrejöhet a Lelki Egészség Központ

Hosszas, de nem a lényeget érintő vita előzte meg az „Egészséges Budapest Program” keretében benyújtott pályázatról szóló előterjesztést. Az elnyert támogatásból a volt Észak-pesti Kórház területén a 11. számú épület korszerűsítésével, átalakításával Lelki Egészség Központot hoznak létre. A 2017 óta húzódó, körülbelül nettó 400 millió forintos, állami támogatásból megvalósuló beruházás költségeit az emelkedő építőipari árak miatt újra kellett tervezni, ezt hagyta most jóvá egyhangúlag a testület.

A szavazást megelőző hosszas vitában például az állami támogatások természetéről polemizáltak a képviselők, vagyis, hogy az állami forrás a kormány kegye-e vagy az adófizetők pénzének felhasználása. Ismét elhangzott, hogy a kormány által az idén a fővárosi egészségügyi fejlesztésekre biztosított 10 milliárd forintos támogatásból 630 millió forint jut a XV. kerületi önkormányzatnak.  Király Csaba (Mindenki a Tizenötödikért) foglalta össze a polémia megoldását: nem azt kell nézni, honnan érkezik a támogatás, hanem meg kell ragadni a lehetőséget a kerületi egészségügyi szolgáltatás szintjének növelése és a kerületi állampolgárok érdekében.

A keddi ülésen képviselők egyhangúlag fogadták el az önkormányzat által a 2019. évben a sportegyesületeknek, sportvállalkozásoknak és a sporttal foglalkozó alapítványoknak nyújtott működési támogatások elszámolásait is.

(D.I.)

Fotók: Vargosz/XV. Média